כיתה וירטואלית

מקור וקרדיט: מיכל בצר-אמר, שה"ם, האוניברסיטה הפתוחה , צליל מקוון , גיליון יולי 2010

באוניברסיטה הפתוחה נלמדים שיעורי וידאו סינכרוניים מרחוק החל משנת 2001. בנוסף לשיעורי וידאו חיים באמצעות מערכת אופק ומערכת וידאו-קונפרנס, מוצעת בקורסים רבים כיתה וירטואלית, שבמסגרתה מתקיימים מפגשים אינטראקטיביים מרחוק באמצעות מערכות שונות כמו WebEx ,GoToMeeting ו.Elluminate (. במסגרת הכיתה הווירטואלית באוניברסיטה הפתוחה ניתנים השיעורים בזמן אמת, באמצעות רשת האינטרנט - מהמחשב האישי של המרצה (בביתו או במשרדו) אל בתי הסטודנטים.  אלה שומעים ורואים זה את זה, צופים בחומרי למידה הכוללים הסברים, הדגמות, המחשות, סרטונים, מבחנים אינטראקטיביים או בהדגמת יישומי מחשב ואתרי אינטרנט. המורה גם יכול להשתמש בכתיבה חופשית באמצעות עט דיגיטלי ויכולת זו עשויה להיות זמינה גם לסטודנטים. המערכת מאפשרת אינטראקציה בין השותפים בשפה חופשית ובצ'אט וכוללת כלים לניהול השיעור ולקבלת משוב על מצב הסטודנטים בכל רגע נתון. כל השיעורים מוקלטים ועומדים לרשות הסטודנטים באתרי הקורסים.
בשנת  2010 נלמדו בכל סמסטר במסגרת הכיתה הווירטואלית כ-30 קורסים בממוצע ויותר מ-1,200 סטודנטים כבר התנסו במסגרת לימוד זו.