הערכים הסמויים של תרבות שיעורי הבית

פרופ' עפרה מייזלס, דיקן הפקולטה לחינוך, אוניברסיטת חיפה

הרצאתה המרתקת של   פרופ' עפרה מייזלס ביום העיון המשותף למכון מופ"ת ולאגף חינוך יסודי: "בדק בית לשיעורי בית" , 15 בפברואר 2009.

שיעורי בית מלווים את מערכת החינוך והעשייה החינוכית לאורך כל שנות הלימודים ביסודי, בחטיבת הביניים ובתיכון: מן השבוע הראשון בכיתה א' ועד השיעורים האחרונים לפני הבגרות. שיעורי הבית נתפסים בעיקר כמקור לשינון ותרגול חומר שנלמד ולעיתים גם כהכנה לקראת חומר שיועבר בהמשך. לעיתים שיעורי הבית אף משמשים דרך חליפית להעברת חומר חדש, בעיקר כאשר המורה אינו מספיק להעביר החומר בשיעור. הכנת שיעורי בית גם נתפסת כאמצעי לחינוך התלמיד והתלמידה לעבודה עצמאית ולרכישה ותרגול של מיומנויות לימוד ולא רק של חומר לימודי. על פניו נראה שמדובר במטרות ראויות שמשקפות הן את התפיסה שיש חשיבות לפעילות לימודית עצמאית והן את האמונה, שיש לה הוכחות אמפיריות רבות, שתרגול וחזרה על חומר לימודי וכן תרגול של מיומנויות שונות אכן מסייע להפנמתם ולזכירתם. יתכן אכן שהדבר הוא כך במדינות שונות בעולם.
בהרצאה זו טוענת פרופסור עפרה מייזלס ששיעורי הבית בישראל משמשים אחת הזירות המרכזיות לאימון הילד ברכישת ערכים מרכזיים בתרבות הישראליות, ערכים שאינם מוצהרים בריש גלי אלא הם ערכים סמויים למחצה. אימון זה כולל בעיקרו לימוד מורכב ולא פשוט, כיצד לא לציית לסמכות מבלי להיענש, כיצד לרמות בלי להיחשב שקרו, כיצד לעקוף את החוק והנוהל מבלי להיתפס, וכיצד להצליח בלי להתאמץ; ובעיקרון כיצד "להסתדר" בחברה הישראלית שבה חוק איננו חוק ונוהל איננו נוהל ולא ניתן לסמוך על מוסדות ציבור. בהרצאה טוענת פרופסור מייזלס שאימון זה אכן מצליח ביותר, בין השאר בשל היותו סמוי חלקית מן העין. חיסיון זה מאפשר לעוסקים באימון זה – הורים, מורים ומנהלים להכשיר את הצעירים לתפקוד מוצלח בחברה הישראלית בלי שהם מתחייבים לערכים הבעייתיים שמבוטאים על ידי כך. אין כאן טענה שמדובר במערך מודע או מתוכנן של עשייה אלא בשיקוף לא מודע בחלקו של ערכים מרכזיים בחברה הישראלית, שאינם מחמיאים לה אך מאפשרים את קיומה. בהרצאה הדגימה פרופסור מייזלס כיצד אימון זה מתרחש בכיתה וכן כיצד הוא מתרחש בבית והציגה ממצאים שתומכים בניתוח זה.

פרופ' עפרה מייזלס היא פסיכולוגית קלינית והתפתחותית ומכהנת כדיקן הפקולטה לחינוך באוניברסיטת חיפה. נושאי מחקריה עוסקים ביחסים שבין הורים לילדים תוך מיקוד בגיל הנעורים והבגרות הצעירה ותוך דגש מיוחד על הייחוד של החברה הישראלית בהקשרים אלו. פרופ' מייזלס שותפה במחקר ארצי רחב היקף בו נבחנו דפוסי ההורות האופייניים להורים בישראל והשלכותיהם על תיפקוד הילדים בבית הספר. בשנים האחרונות היא מתעניינת בנושאים שקשורים למימד הרוחני של ההתפתחות האנושית.

לפריט זה התפרסמו 18 תגובות

אשמח לקבל הכוונה היכן אוכל לקרוא את כל דבריה של פרופ' מייזלס שנאמרו בהרצאה זו.האם ישנו מאמר שלם העוסק בכך?תודה,סוניה

פורסמה ב 09/12/2010 ע״י סוניה הרוש

איך אוכל לקבל את המאמר במלואו ?ואשמח לקבל את מאמרו של אליעזר יריב "בדק בית לשיעורי בית".

פורסמה ב 06/12/2017 ע״י סוהאד ח.

איך אוכל לקבל את המאמר במלואו ואשמח לקבל את מאמרו של אליעזר יריב "בדק בית לשיעורי בית".

פורסמה ב 06/12/2017 ע״י סוהאד ח.

המאמר כ"כ משמעותי, לכן הצגתי אותו לסטאז'רים שלי בדיון שעסק בנושא שיעורי הבית.

פורסמה ב 22/12/2014 ע״י מרגלית עובדיה

אשמח לקבל מאמרים מחקריים שנכתבו ע"י ד"ר ופרופ' בנושא עמדות שונות בהכנת שיעורי בית. הדגש יושם על עמדות ההורים והתמורות לתלמידים.תודה מראש

פורסמה ב 20/12/2014 ע״י כרמית נחום

במסגרת עבודת הסמינריון שלי בתחום, אשמח לקבל את מאמרו לי ד"ר יריב אליעזר "בדק בית לשיעורי הבית" וכל מאמר אחר הרלוונטי לנושא.תודה רבה, נאוה.

פורסמה ב 12/11/2013 ע״י נאוה אליאס

היכן אפשר למצוא את כל המאמרים האקדמיים בנושא שעורי בית?

פורסמה ב 12/04/2013 ע״י בלהה

שלום, אני לומדת לתואר שני ובמסגרת לימודי בחרתי להכין סמינריון בנושא תפיסת המורים את חשיבותם ומקומם של שיעורי הבית , האם אפשר לקבל את המאמרים של ד"ר יריב אליעזר "האם שיעורי הבית נחוצים" וכן את מאמרה של עפרה מייזלס ," הערכים הסמויים" של תרבות שיעורי הבית. ואם ישנם עוד מאמרים העוסקים בסוגיית שיעורי הבית , תודה רבה, מזל רייניס

פורסמה ב 23/02/2013 ע״י מזל רייניס

רשימת המאמרים בפורטל מס"ע בנושא שיעורי בית http://portal.macam.ac.il/Search.aspx?keyType=Subject&itemId=632

פורסמה ב 13/12/2012 ע״י עמי סלנט

גם אני אשמח לקבל את המאמר של פרופ' מייזלס.ואם יש אז גם עוד מאמרים אקדמאיים העוסקים בשיעורי הבית.

פורסמה ב 13/12/2012 ע״י אליסה סוסקין

המחקרים והמאמרים של פרופ' עפרה מייזלס מאוד מעניינים ובעלי סביון חינוכי תרבותי מיוחד, אשר מעשירים את הלומד בתחומי החיים היומיומיים.אשמח לקבל את המאמר השלם.

פורסמה ב 19/08/2012 ע״י טאהר אבו ריא

אשמח לקרוא את כל ההרצאה או המאמר העוסק בתחום של שיעורי הביתתודה רבה רעות