לקדם את בית הספר באמצעות הקהילה
Sheppard, S. (2025). Building successful advancement through school community. International Educator, 3, 1-7
עיקרי הדברים:
- ככל שהורי התלמידים, בעבר, בהווה ובעתיד, יירתמו לטובת המטרות והחזון הבית ספרי, יתחזק הקשר והאמון בין בית הספר לבין קהילה, תגבר השקיפות במנגנון קבלת ההחלטות והתלמידים יצאו נשכרים
- כדי שבית הספר יצטייר באופן חיובי בקהילה, יש לוודא כי המורים, סיפוריהם והישגיהם הבית ספריים מוצגים באופן אנושי, סימפטי וחיובי בפוסטר בלוח המודעות, בעלונים חודשיים, בפוסטים ברשתות החברתיות, בראיונות בעיתונות המקומית או במושב בכנס שנתי
- כל פרויקט כיתתי שהניב פרי וכל הישג אישי של תלמיד צריכים להיות מיוחצ"נים ומודגשים לקהילה, תוך שהם מתכתבים עם החזון הבית ספרי, ערכיו ותרבותו
- מומלץ למנות איש סגל שמקיים שיח פתוח עם תלמידים ומבקש מהם להציע רעיונות למיזמים חדשים הנובעים מתוך הצרכים של חייהם האישיים, כמו הקמת חדר למידה שקט במסדרון, ספריית השאלה של כלי יצירה או משחקי חשיבה או עמדה של "מוסך תיקונים" לחפצים של תלמידים
לקריאה נוספת: כל סיכומי המאמרים בנושא בתי ספר
בית הספר אינו פועל בוואקום, אלא בתוך ועבור קהילה שעוטפת ואותו. מערכת יחסים בריאה ותקשורת פתוחה בינו לבין הקהילה יכולה לקדם את ההישגיות הבית הספרית ולטפח את האקלים התרבותי. בכל בית ספר יש, או אמורה להיות, יחידה או מחלקה, שאמונה על טיפול בענייני תקשורת, רישום, גיוס משאבים, פיתוח ושיווק. לכל אלו קשר ישיר לקהילה העוטפת את בית הספר.
ככל שהורי התלמידים, בעבר, בהווה ובעתיד, יירתמו לטובת המטרות והחזון הבית ספרי, יתחזק הקשר והאמון בין בית הספר לבין קהילה, תגבר השקיפות במנגנון קבלת ההחלטות והתלמידים יצאו נשכרים. אבל, לפי סנדרה שפרד, מנהלת ומפקחת במערכת החינוך בארה"ב, כדי ליצור, לשמר ולתחזק קשר בין בית הספר לבין הקהילה העוטפת אותו, אי אפשר להישאר במשרד ולהסתפק בשליחת מיילים בתפוצה. צריך לנהל שיח פורה, להיות מעורה בנעשה בקהילה ולעקוב אחר האסטרטגיות הבאות.
תמיכה בצמיחה המקצועית של המורים
מורי בית הספר ניחנים במגוון רחב של תחומי ידע, מיומנויות ויצירתיות, ואסור שאלו יישארו במגירה. באמצעות פוסטר בלוח המודעות, עלונים חודשיים, פוסטים ברשתות החברתיות, ראיונות בעיתונות המקומית או מושב בכנס שנתי, חשוב לוודא כי המורים, סיפוריהם והישגיהם הבית ספריים מוצגים באופן אנושי, סימפטי וחיובי. כפועל יוצא מכך, בית הספר מיוצג בקהילה באותו האופן.
כדי לאתר פעילויות, מיזמים או סיפורים שיכולים לשפר את דימוי בית הספר בשכונה, בעיר או במחוז, חשוב לזהות את הפרויקטים המעניינים, המשמעותיים והחדשניים שהמורים מובילים. זה לא חייב להיות סיפור הרואי של מורה שמילט תלמיד מאש בוערת. אלא, גם סיפורים קטנים ושובי-לב דוגמת מורה שלא הפסיק להאמין באחד מתלמידיו (שגדל להיות מהנדס או רופא), מורה שלמדה את שפת הסימנים כדי לתקשר עם תלמידה או מורה שפתרה חרדת בחינות של תלמידה בעזרת הומור.
לא כל מורה שש להיחשף ולהתבלט, אפילו אם יש לו כשרון נחבא. לפעמים, זה דורש שיח, שכנוע ותמרוץ. אל מורה עם סיפור או כישרון מעניין כדאי לגשת באופן אישי, להציע לו ליווי מלא ותמיכה, להסביר שבעזרתו אפשר לשפר את דימוי בית הספר ולהציע תמריץ בדמות הקלה בעומס העבודה. לדוגמה, הפחתת שתי שעות לימוד שבועיות למשך חצי שנה. במקביל, חשוב להזכיר לו עד כמה הוא מוערך וכי עבודתו חשובה מאין כמוה ואפילו לשקול לרשום את היוזמה כפיתוח מקצועי. בהינתן הסכמתו, המורה לא צריך לעבוד קשה מדי. עליו להביא את הכישרון שלו למרכז הבמה, ועל נציג, או נציגי, בית הספר מוטל לדאוג להיבטים האדמיניסטרטיביים ולספק את הפלטפורמה, הכלים וההזדמנות.
בכוחנו לעצב את דימוי בית הספר
כדי שבית ספר ייחשב לאיכותי וישרור בו אקלים תרבותי חיובי, חשוב מאוד, וכמעט קריטי, להבין ולשלוט באופן בו בית הספר נתפס, מובן ומוערך על ידי הקהילה. בעיקר, בקרב הורי התלמידים בעבר, בהווה ובעתיד (המשוחחים זה עם זה בפתיחות ובישירות). לשם כך, רצוי לקרוא את השיח ההורי הגלוי לכול ברשתות החברתיות. כמו כן, חשוב שהחזון הבית ספרי לא ייתפס על ידם כמילים ריקות מתוכן, אלא ישמש כפרקטיקה מנחה. לכן, כל פרויקט כיתתי שהניב פרי וכל הישג אישי של תלמיד צריכים להיות מדובררים ומודגשים לקהילה, תוך שהם מתכתבים עם החזון הבית ספרי, ערכיו ותרבותו.
להשמיע את קול התלמידים ולקדם יוזמות
בית הספר צריך להשקיע בקידום ותמיכה של תלמידים. בהקשר זה, מומלץ למנות איש סגל שמקיים שיח פתוח עם התלמידים ומבקש מהם להציע רעיונות למיזמים חדשים הלקוחים מתוך הצרכים של חייהם האישיים. למשל, הקמת חדר למידה שקט במסדרון בית הספר, ספריית השאלה של כלי יצירה או משחקי חשיבה או עמדת "מוסך תיקונים" לחפצים של תלמידים המנוהלת על ידי השכבות הבוגרות. הרעיונות הם של התלמידים, אבל אם רוצים שהמיזם ימריא, הביצוע וההפקה אינם מוטלים על כתפיהם. במקום זאת, יש לספק להם הנחיה, מקום, נראות, פירסום וקשרים. מיזמים כאלו מייצרים עניין ומעודדים חשיבה ביקורתית, יוזמת ותוססת.
בד בבד, אין להסתפק במיזם עצמו ובתולדותיו ותוצריו. זוהי הזדמנות נהדרת להנחיל ידע פרקטי וערכים ולהמחיש איך זה מרגיש לתרום לקהילה ולעצב את הדימוי הבית ספרי. זוהי גם הזדמנות פז להקנות לתלמידים מיומנויות שעתידות לשרת אותם בעולם האמיתי, כמו תקשורת בינאישית, מנהיגות, יזמות ותיווך.
אם טוב בפנים, אז טוב בחוץ
אין דבר חשוב יותר מתקשורת אישית, ועל צוות בית הספר לעמוד בקשר ישיר עם הקהילה, בטוב וברע. גם תהליכים והסכמים שנראים לפרקים בלתי אפשריים ובלתי פתירים, יכולים להיפתר בשיחה פרטית, כהנגדה לוועדת מומחים המגלמת שלל אינטרסים סותרים. פרקטיקות של למידה והוראה הן חשובות, אבל אם הן לא מתווכות דרך שיח חיובי ומעצים, אין להן תוחלת ומשמעות עתידית.
כאשר המורים מבנים לעצמם זהות מקצועית, מפגינים נוכחות ומתקשרים עם התלמידים בפתיחות, התלמידים סופגים ערכים של ביטחון עצמי, אזרחות טובה, תקשורת בריאה ומנהיגות חברתית – וכל אלו מוקרנים החוצה לקהילה הבית ספרית. זוהי גישת הבפנים-בחוץ לפיה אם שורר בבית הספר אקלים דואג, בריא וטוב, אז כשהתלמידים חוזרים לביתם ומקרינים בדיוק את אותם ערכים, והוריהם שובעים נחת.
ואם המורים הם אלו שמקרינים ומייצרים את האקלים התרבותי, אזי ראוי להשקיע גם בהם. בהקשר זה, אפשר לשלוח אותם לסדנאות פיתוח מקצועי, לבקר בבתי ספר נחשבים, לצפות במורים מובילים ולייצג את בית הספר באירועים קהילתיים, עירוניים או מחוזיים. דגש חשוב נוסף הוא שמירה על קשר הדוק והדדי עם ועד ההורים, ואף האצלת סמכויות על הורים משקיענים המעוניינים בכך. למשל, בקבלת סיוע בארגון אירועים, הפעלות וטקסים כיתתיים, שכבתיים או בית ספריים, בהזמנתם לשולחנות עגולים או הרצאות אורח, ברתימת הכישורים הפדגוגיים שלהם למיזמים בית ספריים ומתן קול בישיבות בית הספר ובמנגנון קבלת ההחלטות הבית ספרי.

