לזכרו של משה כספי

בעקבות פטירתו המצערת של פרופ' משה כספי, ג'יי הורוויץ מייחד מאמרון מעניין למורשתו רבת הפנים: "כספי נחשב נביא החינוך הפתוח בארץ, אבל על אף הכבוד אשר בהגדרה כזאת, היא מצומצמת מדי כדי להכיל את עושר המחשבה החינוכית שלו. יתכן שרעיונותיו החינוכיים היו רבים ומגוונים מדי, שלא להגיד פורצי דרך ומערערי מוסכמות, כדי שהם ייושמו במערכת החינוך. משה ראה למרחקים, והצביע על הכיוונים שבהם החינוך צריך לצעוד, ונדמה לי שהוא הבין שבמידה רבה בית ספר שיתפקד כמו שהוא דמיין לעצמו כבר לא יהיה בית ספר כפי שאנחנו מכירים אותו היום".

"לפני שש שנים התפרסם ספר לכבוד משה עם מבחר מאמרים של תלמידיו וחבריו. היה לי הכבוד שמאמר קצר משלי נכלל באוסף. במאמר שלי ניסיתי להראות כיצד העובדה שהאינטרנט והדיגיטאליות הופכים כמעט כל פריט מידע לזמין מקרבת אותנו ליישום הרעיון של "כל עתר" [בכל עת ובכל אתר] שמשה הגה. התחלתי לכתוב את המאמר טיפה לפני שה-iPhone יצא לשוק, כך שכאשר הוא התפרסם מה שכתבתי כתחזית על זמינות המידע כבר היה למציאות. מה שכתבתי התייחס רק לפן אחד של ההגות של משה, אבל גם אם הוא רחוק מלהיות נאמן לעושר ההגותי שמשה העניק לנו, אני שמח לקשר אליו כאן לזכרו: אריגה לכל עת ... ואתר".

למאמרון המלא של ג'יי הורוויץ

ראו גם:

ראיון אישי עם פרופסור משה דב כספי באתר פרס אמ"ת

סקירת ביקורת על הספר "חכמת ילדים אור כוכבים"


    לפריט זה התפרסמו 1 תגובות

    תוך כדי תואר ראשון במתמטיקה באוניברסיטה העברית, למדתי תעודת הוראה.
    לאחר 2, 3 מפגשים הבנתי שזה לא נראה לי בכיוון הנכון, והפסקתי.
    סיפרתי זאת לחברה שלמדה איתי ביסודי, והיא סיפרה לי שפותחים "סמינר" בשיטת החינוך-הפתוח. ידעתי על מה מדובר, כי כבר קראתי את הספר של א.ס.ניל, סאמרהיל, שפעל בשיטת החינוך הפתוח.
    נרשמתי והתקבלתי למחזור הראשון של מכון חֹפ"ן – חינוך פתוח ניסויי, שיזם והקים הפרופ' משה כספי בסיוע משרד החינוך (לפעמים הם מבינים בחינוך, לא כמו היום). שנת הלימודים בחפ"ן, 1975-6, היתה שנה משמעותית בחיי – היו כמה כאלה בחיי – ובסופה נולד ילדי השלישי (גיליתי את ערך החינוך הפתוח גם עם ילדי).
    לא לימדתי הרבה שנים בבתי-ספר, אבל להבנתי, הגישה הפתוחה לפחות הקלה עלי להגיע לשני הישגים משמעותיים בעיני:
    1. בהוראה בכיתה ו' יסודי, זיהיתי שתלמיד הקבצה ג' הוא בעל הבנה מתמטית. הצעתי לו לעבור להקבצה א', ודיברתי על-כך עם המנהל.
    התלמיד הסכים, ובסוף השנה הוא קיבל ציון 78.
    2. בהוראה בכיתה י"א, 5 יחידות מתמטיקה, בבית-ספר ליד"ה, אמרה לי תלמידה בסוף השנה: "עד השנה חשבתי שאני שונאת מתמטיקה".
    מבחינתי, אלה רק שתי דוגמות קטנות לתרומת גישתו ורעיונותיו של הפרופ' משה כספי לחינוך, שהתממשו עבורי.
    גם אחרי 50 שנה, אני נזכר בשמחה במשה ז"ל, בחברי למחזור, במנחי הסדנאות, ובמכון חפ"ן.

    פורסמה ב 25/11/2025 ע״י יחיאל קמחי
    מה דעתך?
yyya