ספרי תמונות אינם רק עבור לומדים צעירים

Fisher, D., & Frey, N. (2024). Picture Books Aren’t Just for the Youngest Students. Educational Leadership, 81(7), 78–81

כיצד מורים יכולים ללמד עם ספרי תמונות?

● בקשו מהתלמידים לתאר מילולית את התמונות, לפתח את עלילת הסיפור או לייצר סטוריבורד משלהם

● עודדו תלמידים להתעמק בפרטים הקטנים

● אתגרו את התלמידים להוסיף פרטים או לתאר את העלילה בפעם שנייה, הפעם תוך שימוש באוצר מילים אחר, שפה שנייה או מנעד לשוני גבוה יותר

● ככל שהתלמידים מנוסים יותר, חשפו בפניהם תמונות או סיפורים מורכבים יותר. למשל, כאלו המתארים תופעות חברתיות-תרבותיות גורליות, כגון: גזענות, הגירה, לחץ חברתי, מלחמה, שואה, לאומנות, פרידה או תחרות

● הצטרפו לדיון והעלו את רמתו, החדירו לשיח אמונות, מחשבות, משמעות ורעיונות

● שמרו את הדיון בגבולות השיח המכבד והפדגוגי, ודעו להפסיקו בזמן אם אין שיתוף פעולה

לתקציר באנגלית

לקריאה נוספת: כל סיכומי המאמרים בנושא ספרות

ספרי תמונות ללא מילים (wordless picture books) יכולים לספר סיפור שלם ולהעביר מידע באמצעות המחשות, תצלומים, תמונות ואיורים בלבד. ספרים ללא מילים מבקשים מהקוראים להאט קצב, להקדיש את מלוא תשומת הלב לפרטים הקטנים ולפענח ולפרש את הנרטיבים החזותיים. הקוראים מתבקשים, למעשה, לנוע לעמדה אקטיבית ולהשתמש באוצר המילים, בידע, בתודעה, ביצירתיות ובדמיון שלהם כדי להניע את העלילה. לצורך כך, הקוראים ינבאו, ינחשו, יחשבו באופן ביקורתי ומעמיק ויעניקו לטקסט משמעויות סובייקטיביות.

כמובן שספרים ללא מילים יכולים להכיל כמה אותיות, מילים, משפטים, סמלים או אונומטופיה. אבל, הטקסט הכתוב אינו הדרך המרכזית להעברת המידע. מבחינת הקוראים והלומדים, ההתמקדות בהיבטים החזותיים מסייעת בטיפוח יצירתיות, אוריינות קריאה, מיומנויות חשיבה וכושר פענוח.

איך למצוא ולבחור ספר ללא מילים?

בחירת הספר צריכה להתאים למטרת השיעור, שיכולה להיות העברת ידע, הרחבת אוצר מילים, חיזוק התקשורת המילולית, פיתוח מיומנויות החשיבה, הניבוי, ההסקה והתשאול ויכולת קוגניטיבית לייצר רצף לוגי.

כאמור, ספרי התמונות אינם מיועדים רק לשכבות הרכות או הנמוכות. אדרבא, ישנם ספרי תמונות מתוחכמים שמתאימים לקוראים בוגרים או תלמידים דו-לשוניים. אחד הספרים הנודעים ביותר בז'אנר זה הוא The arrival מאת שון טן. זוהי נובלה גרפית באורך 128 עמודים שמתארת, באילוסטרציות בלבד, את מסעו המטלטל של אב-משפחה מהגר שמנסה את מזלו בארץ חדשה. ספרי תמונות נוספים, שיכולים להתאים להוראת מקצועות כמו ספרות, היסטוריה, קולנוע, תקשורת ושפה זרה בכיתות ז'-י"ב הם:

1. Mark Teague – Fly!
  2. Aaron Becker – Journey