מנהלים לא יכולים לנהל את כוח העבודה לבד. דרוש מתווך בית ספרי

Banerji, O. (2025). Principals can’t manage teacher morale alone. Enter the go-between. Education Week, 44(25), 9-13

לא משנה כמה קשוב, מנוסה וסמכותי מנהל בית הספר, אין בכוחו לדעת מה כל אחד מן המורים מרגיש, מי מחזיק רגשות עצורים בבטן, מה מפריע למורים הוותיקים, מה מרעיל את האווירה בחדר המורים ומהן אסטרטגיות ההוראה הנכונות עבור כל מורה? לכן, זקוקים המנהלים לגורם מתווך המדמה תפקיד של שחקן כלבו או קפטן. זה יכול להיות מורה למוזיקה, רכז מקצוע, רכז שכבה, סגן מנהל או גורם חיצוני שמוקצות לו שעות עבודה שבועיות, הטבת שכר או אפילו משרה מלאה. תפקידו הוא לקיים שיחות אישיות עם מורים, לערוך תצפיות וסיורים, להוציא שיחות יזומות להורים, לתווך בין המורים לבין המנהל ולמטב את הדיאלוג הפנים-בית ספרי.  

לתקציר באנגלית

לקריאה נוספת: כל סיכומי המאמרים בנושא מנהלים

נדמה כי תפקיד המתווך הבית ספרי חשוב כיום יותר מאי פעם. שכן, המחסור במורים (ובמנהלים) מחמיר, קווי המדיניות משתנים באופן תדיר ומערערים את יציבות המערכת והתקציבים מוגבלים. בתוך כך, לשדה ההוראה נכנסים, מדי שנה, מורים ללא הסמכה מלאה ומורי הסמכה אלטרנטיבית אשר זקוקים, כבר מיומם הראשון, לליווי ותיווך בהתמודדות עם המורכבויות והאתגרים של שדה ההוראה.

לפעמים, מורה חש מרמור או זעם כנגד המערכת והמנהל אינו מודע לכך, אך שאר המורים כן. במקרה כזה, המתווך הבית ספרי יכול לשמש אוזן קשבת, להציע פתרונות ולהעביר מסרים חיוביים הלאה. בד בבד, למתווך אין סמכויות ניהוליות, ולכן הוא עתיד להיתפס כגורם אמין ונקי מאינטרסים והשיח יכול להיות כן וחף מחשדנות.

לחץ מבעבע בחדר המורים

כאשר מפלס הלחץ גואה בחדר המורים, יש לכך השלכות קשות – מתחת ומעל לפני השטח. לראיה, מחקר עדכני מראה כי 48% מהמורים בארה"ב סבורים כי מנהל בית הספר אינו מודע לצרכים שלהם במלואם וכ-45% מהם מאמינים כי תקשורת טובה יותר עם המנהל יכולה לשפר את מידת שביעות רצונם בעבודה. למרבה הצער, יש להודות כי לחלק מבתי הספר אין את האפשרות להעסיק מתווך בית ספרי במשרה מלאה או חלקית ואלו המתבקשים למלא תפקיד זה, בנוסף למשרתם, מלינים על עומס עבודה.

תפקידו הסגולי של המתווך הבית ספרי

ברמת השאיפה, בכל בית ספר צריך להיות מתווך בית ספרי במשרה מלאה ובכוחו לחולל פלאים. לא רק שיוכל לסייע לטפח תחושת שייכות בקרב מורים חדשים, הוא עתיד גם לתמוך במורים ותיקים, לרתום את כישרונם וניסיונם למיזמים פרקטיים, לייעץ בתחום של ניהול כיתה, להמליץ על מערכי שיעור, לשמש כרכז טכנולוגיות ומידע ולוודא כי הכיתות מאובזרות. לא זו בלבד, באפשרותו להבטיח את אכיפת התקנון הבית ספרי מבחינת אישורי מחלה וחופשה, איסור טלפונים בבית הספר או השגחה על תלמידים בחצר בית הספר ולהקל משמעותית על עומס העבודה.

במקביל, בכוחו של שיח מתמשך מול מורים מתחילים, מורים ותיקים, רכזים ומנהל לחשוף ולהציף מידע חשוב ולהניע תהליכים קריטיים. רק באמצעות דיאלוג מסוג זה אפשר לקבל הצעות ייעול כנות ומשוב בונה ולהבין את האקלים החברתי בחדר המורים או את מידת השפעתן של סדנאות הפיתוח המקצועי.

אין פתרונות קסם, יש לגלות פתיחות

כדי שעבודתו של המתווך הבית ספרי תהיה יעילה, מנהל בית הספר חייב לשמור על ראש פתוח בנוגע לתוכנית לימודים, יחידות לימוד, שיטות הוראה, ניהול כיתה, תקשורת מול הורים ותקנון. לפעמים, בעיקר בבתי ספר גדולים, המנהל אינו רואה את התמונה המלאה ומחובתו להפגין גמישות, לקבל עזרה ולהיות קשוב – אם אין ברצונו לעסוק במיקרו-ניהול. אם יש אפשרות, למשל, להטות אוזן קשבת, להאט את הקצב, להתמקד ביחידת לימוד מסקרנת במיוחד, לרווח את עומס העבודה, לאפשר למורים לבצע שינויים ולהעניק להם אוטונומיה – אזי שמכך תרוויח הקהילה הבית ספרית כולה.

    עדיין אין תגובות לפריט זה
    מה דעתך?
yyya