מצפן פנימי אמיתי, רווחה נפשית, ותעדוף חיוביות ומשמעות בקרב מתבגרים
Russo-Netzer, P. and Shosani, A. (2020). Authentic inner compass, well-being, and prioritization of positivity and meaning among adolescents. Personality and Individual Differences, 167
מצפן פנימי אותנטי הוא קבוצה של ערכים, שאיפות, תחומי עניין ומטרות שמסייעים לאדם לכוון את עצמו ואת דרכו בחיים. מחקרים מראים כי מתבגרים המרגישים שיש להם מצפן כזה נוטים יותר לחוות משמעות, תכלית והנאה. מודעות זו למטרות, לתחומי העניין ולערכים האותנטיים והתואמים-עצמית של הפרט, מקל על בחירה משמעותית, תורמת להתמודדות עם מורכבות הבחירה וחוסר סמכות, ומספקת תחושת המשכיות בחיים. מחקר זה בחן את הקשר בין מצפן פנימי אותנטי של מתבגרים, רווחה נפשית, ותעדוף חיוביות ומשמעות. ממצאים ממדגם של 677 מתבגרים (50.7% בנות; גיל ממוצע = 13.88) מצביעים על כך שציון גבוה יותר של המצפן קשור לתעדוף גבוה יותר של משמעות ולתעדוף גבוה יותר של חיוביות, אשר קשורים באופן חיובי לרווחה נפשית סובייקטיבית.
לקריאה נוספת: כל סיכומי המאמרים בנושא חינוך למשמעות
יתר על כן, נמצא כי קיום מצפן פנימי אותנטי תורם ליכולתם של מתבגרים לחפש באופן מכוון פעילויות והקשרים ולעשות בחירות התורמות לחווית משמעות וחיוביות, מה שבתורו מנבא עלייה ברווחה הנפשית, שביעות רצון גדולה יותר מהחיים, ופחות סימפטומים לא מסתגלים. עוד נמצא כי קיום מצפן פנימי אותנטי תורם לירידה בבעיות רגשיות והתנהגותיות.
במחקרים קודמים, קיום מצפן כזה נמצא קשור באופן חיובי לדימוי עצמי גבוה ורמות נמוכות של דיכאון, וכן למטרות אוטונומיות לתוכניות עתידיות ולמחויבות ללמוד. יתרה מכך, נמצא כי קיום מצפן כזה קשור באופן שלילי גם להרהורים חוזרים ונשנים (rumination) ובאופן חיובי לעמידות מוגברת ללחץ חברתי שלילי.
עם זאת, המנגנונים שבאמצעותם תורם המצפן לרווחה פסיכולוגית נותרו לא ברורים. המחקר הנוכחי בוחן שני מנגנונים אפשריים הנגזרים ממנו: תעדוף חיוביות ותעדוף משמעות.
תעדוף משמעות משקף את המידה שבה יחידים מבקשים לחוות משמעות על בסיס ההחלטות שהם מקבלים לגבי אופן ארגון חייהם היומיומיים. מחקרים הראו שאנשים החותרים באופן קבוע ופעיל אחר פעילויות והקשרים המעוררים רגשות וחוויות חיוביות בחייהם היומיומיים, עשויים להיות מאושרים יותר מאלה שאינם עושים זאת. נראה כי חיפוש פעיל אחר משמעות מתורגם לעלייה בסיכוי של יחידים לתעדף באופן מכוון פעילויות בעלות פוטנציאל משמעותי בחיי היומיום.
תעדוף חיוביות הוא חיפוש חוויות נעימות בחיי היומיום. מחקרים הראו כי הוא דרך יעילה יותר לשיפור הרווחה הנפשית מאשר הדגשת יתר של המרדף אחר האושר.
הממצאים מצביעים על כך שמצפן פנימי אותנטי יוצר גם תהליכים פסיכולוגיים חדשים התורמים לרווחתם הנפשית של מתבגרים. במובן זה, המצפן הוא, מצד אחד, תוצר של תהליך גיבוש הזהות, אך מצד שני, הוא מייצג מעבר לשלב חיים מודע ואותנטי יותר, הכולל הגדרה עצמית ובחירה אוטונומית.
הממצאים הנוכחיים מצביעים על כך שהמצפן הוביל לתעדוף תהליכים של חוויות ומצבי חיים, הן הדוניים (חיוביות) והן אודיימוניים (משמעות). ממצאים אלה תואמים את התפיסה שהשילוב של הדוניה ואודיימוניה, או תעדוף שלהם, חשובים יותר לרווחה נפשית מקיפה מאשר כל אחד מהם בנפרד. תהליך זה משקף גם חיים מודעים יותר עבור הפרט, המאפשרים בחירה והשתתפות פעילה בעיצוב חוויות חיים חיוביות ומשמעותיות, אשר על פי הממצאים, שלובות זו בזו ומזינות זו את זו. ייתכן כי הדבר נובע ממנגנון פוטנציאלי דומה העומד בבסיס שני הסוגים – זה של יצירת אקטיבית של ההקשר או התנאים כדי להקל על הסבירות לחוויות רצויות.
הממצאים גם מצביעים על כך שתעדוף חיוביות קשור באופן חיובי לתעדוף משמעות בקרב המתבגרים. זה גם מסמן מאפיין חיוני של תקופת התפתחות זו, כאשר רמת הבחירה בחוויות חיים רחבה יותר מאשר בשלבי התפתחות קודמים, וכן היכולת לשאול שאלות מופשטות בנוגע למקורות המשמעות והאושר האישי של הפרט. ייתכן שיכולת זו נתמכת ומטופחת גם על ידי המצפן, הכולל חווית אוטונומיה והלימה עצמית, כמו גם תחושת היות האדם מכוון-עצמית מבפנים.