תולדות גני הילדים בא"י ": הגן הראשון והגן השני בארץ שבו דיברו הילדים עברית

כדאי לעשות אתנחתא קצרה מטכנולוגיה ומחשבים ומורכבות יתר בחינוך ולהביט אחורה בנוסטלגיה לעבר גני הילדים הראשונים בא"י .
התפתחות גן הילדים בארץ עדיין לא נחקרה ולכן ליקטנו כמה מקורות מידע ראשוניים בנושא.

גן ילדים הינו "המצאה" חדשה. מאות שנים היה מקובל כי ילדים הולכים ישר לבית הספר. ובקרב היהודים ל"חדר". בתחילת המאה ה-19 החלו לקום באירופה מוסדות לימוד ראשונים לבני 4-5 ובשנת 1837 הם כונו על ידי המחנך הגרמני פרידריך פרבֶל גן ילדים. במושבות העלייה הראשונה בארץ ישראל ביפו ובירושלים, פעלו בתי ספר עבריים, ובזאטוטים לא טיפל איש מלבד אמותיהם.

גן הילדים בראשון לציון נחשב לגן העברי הראשון בארץ ובעולם. אותו גן שהוקם בשנת תרנ"ח לא היה גן ממש, אלא מעין "מכינה" לבית הספר. התפקיד העיקרי של ה"מכינה" הזו היה להקנות לילדים.

על גן הילדים הראשון בא"י , הגן בראשון לציון

גן הילדים הראשון נפתח בראשון לציון בשנת תרנ"ח, קישור

גן הילדים הראשון בעיר רחובות

ענת סקילי בסרט מיוני 2011 על גן הילדים הראשון ברחובות בו דיברו עברית, והילדים שלמדו עברית למדו את ההורים בבית עברית. הסרט הוכן לקראת אירוע 100 שנה לגן שעדין עובד עד היום זה הגן השני בארץ בו דיברו עברית, הגן הראשון היה בראשון לציון.

לפריט זה התפרסמו 3 תגובות

באמת, למה מסתירים את המידע על הקמת גני ילדים בארץ?

פורסמה ב 08/03/2024 ע״י סנדרה ס.

אשמח לדעת מדוע אף סרטון לא נפתח. אני רוצה להציג את הסרטונים בקורס שאני מלמדת על מנהיגותה של הגננת אך לא מצליחה . אשמח לתשובה
    תודה,
    ד"ר אביבה אבידן

פורסמה ב 14/11/2020 ע״י אביבה אבידן

שלום אני מבקשת לשאול האם יש מידע בנושא תולדות הפיקוח בגני ילדים?מפקחת ראשונה? מספר מפקחות לפי ציר זמן?

פורסמה ב 11/07/2011 ע״י שוש פרץ