מי רצח את האנציקלופדיה שלי? על ניצחונה המוחץ של ויקיפדיה, אולי ההצלחה הבולטת ביותר ברשת

פרופ' שיזף רפאלי הוא ראש המרכז לחקר האינטרנט באוניברסיטת חיפה

האנציקלופדיה באריזה הוויקיפדית איננה רק אלטרנטיבה מקוונת למה שקיים במקביל גם בצורות אנלוגיות ופיזיות. היא הולכת ותופסת לא רק בכורה, אלא כמעט בלעדיות בענף שבו היא פועלת. רק מעטים עוד עושים שימוש במקורות עיון מודפסים, בשעה שיותר מ־18 מיליארד פעם בחודש מישהו מחפש ומוצא פיסת מידע בוויקיפדיה. זהו אחד האתרים הפופולריים ביותר ברשת, וגם אחד הדינמיים שבהם: בכל חודש נוספים 20 אלף ערכים חדשים לאנציקלופדיות, הפועלות במקביל ב־280 שפות.

בתיאוריה, מקור כה פרוץ, שבו כל אחד יכול לערוך שינויים, אמור להיכשל, להתמלא בזבל ולאבד אמינות. אלא שבפועל ויקיפדיה מצליחה. משהו במנגנון ניהול חכמת ההמונים שבתוכה עובד נכון. מעניין לצפות בוויזואליזציה המדליקה ולהקשיב לצלילים הממחישים את הפעילות הזאת באתר listen.hatnote.com, שם אפשר להתוודע לעמלנות עבודת הנמלים של ההמונים היוצרים ומתחזקים את המפעל המרשים הזה.

לטור של פרופ' שיזף רפאלי בעיתון "כלכליסט"

ראו גם:

התפיסה של סגל ההוראה את ויקיפדיה במערכת אוניברסיטת המדינה של קליפורניה