הפרויקט החינוכי הגדול בעולם ליישומי מחשב בחינוך ממשיך עוד 4 שנים

על אף חילוקי הדעות עם מורים ומחנכים לגבי ערכו של פרויקט המחשבים הניידים בחטיבות הביניים החליט מושל מדינת מיין בארה"ב להמשיך בהתקשרות עם חברת אפל לעוד 4 שנים. במסגרת הפרויקט יצוידו עוד 32, 000 תלמידי בתי הספר במדינת מיין בארה"ב במחשבים ניידים ולצדם עוד 4000 מורים שיצוידו במחשבים ניידים משלהם. הפרויקט החל עוד בשנת 2002 כיוזמה של מושל מדינת מיין דאז, אנגוס קינג אשר נאבק בהתנגדויות שונות של בית המחוקקים המקומי וארגוני המורים כדי לבצע הפרויקט. במידה רבה הושפע המושל מהרעיונות של פרופסור סיימור פאפרט מ-MIT אשר המליץ לו לצייד כל תלמיד במחשב אישי משלו כדרך ליצירת סביבה לימודית מתחדשת ומאתגרת. הבעיה הראשונה הייתה שילובם של המורים בפרויקט החדשני ולצורך כך הוחלט כבר בשלבים הראשונים להכשיר את המורים ליישומי תקשוב במחשבים ניידים. עם זאת, מחקרי הערכה שונים מצאו כי השימוש שעשו המורים במחשבים הניידים בכיתות לא היה יצירתי במיוחד ולא הוביל לשינוי בשיטות ההוראה. דיווחים אחרים מצאו כי השימוש במחשבים הניידים שיפר את רמת העניין של התלמידים, הביא לשיפור משמעותי באקלים הכיתה וצמצם כמעט לחלוטין בעיות משמעת בבתי הספר.

מול הפאסיביות והגישה השמרנית של המורים נמצא כי תלמידים שהשתמשו במחשבים הניידים היו מעורבים יותר בלמידה שיתופית ולמידה מבוססת פרויקטים. הם הוכיחו יותר כישורי חשיבה ביקורתיים ויכולת כתיבה משופרת. נמצאו ממצאים המצביעים חד-משמעית על מוטיבציה גבוהה יותר של תלמידים בחטיבות הביניים אשר צוידו במחשבים ניידים. במבט לאחר, נראה כי ההתנגדות של המורים להמשך הפרויקט נבעה מעומס העבודה הניכר שהוטל עליהם בעקבות הפרויקט הממוחשב. ההצעות האחרונות שהועלו לאחרונה במדינת מיין לתגמל את המורים בבונוסים כספיים מיוחדים יש בהן אולי כדי לקדם את הפרויקט, אך עדיין נדרשת הכשרה אחרת של המורים לקראת למידה גמישה וחקרנית יותר בכיתות.

למידה באמצעות מחשבים ניידים- - מרכז משאבים חינוכי

Getting results with laptops

תמונת מצב: ההקצאות לפרויקטים של מחשבים ניידים בבתי ספר בארה"ב הולכות וגדלות משנה לשנה

ואצלנו בישראל: פרוייקט כתו"ם - מחשבים ניידים לתלמידים, מכון דוידסון, מכון וייצמן