המצאת גן הילדים: מפרידריך פרבל (1852-1782) לגן הילדים העברי

ד"ר יעל דיין, לימודי המוסמך לגיל הרך בית הספר לעבודה סוציאלית ולרווחה חברתית האוניברסיטה העברית, ירושלים

מאמר זה מתמקד בקשר בין המצאת גן הילדים הפרבלי בגרמניה לבין הקמת גן הילדים העברי בפלשתינה בראשית המאה העשרים. הוא יסקור את הרעיונות הפדגוגיים של פרידריך פרבל [Friedrich Fröbel], ממציא גן הילדים ומקצוע "הגננת", וישרטט שני מסלולים שהובילו מרעיון גן הילדים בגרמניה לגן הילדים העברי: המסלול מברלין לפלשתינה והמסלול ממזרח אירופה לפלשתינה.

מטרת המאמר להציג את השפעת גן הילדים הפרבלי על גן הילדים העברי שהיווה תשתית לגן הילדים הישראלי כיום, כמו גם את השפעתו של פרבל על התכניות להכשרת גננות במכללות לחינוך.

מטרה נוספת למאמר היא הדגשת המסר של השאיפה לדמוקרטיה ושחרור - כפי שחברות דרשו שחרור מעול השליטים, מאבק שהגיע לשיא ב"אביב העמים" בשנת 1848, כך יצג פרבל את זכותם של ילדים וילדות להשתחרר מכבלי החינוך הנוקשה והפוריטאני של הורים ומחנכים באמצעות המצאת מסגרת חדשה -"גן ילדים" - שמציעה אלטרנטיבה של משחק וחופש.

למאמר המלא באתר המכללה האקדמית לחינוך ע"ש דוד ילין

ראו גם:

חלוץ הפדגוגיה הפסיכולוגית

לפריט זה התפרסמו 1 תגובות

אשמח לקבל את המאמר הנ"ל לצורך עבודת המחקר שלי במכללה.המצאת גן הילדים: מפרידריך פרבל (1852-1782) לגן הילדים העברימחבר: יעל דייןדיין, י' (2016). המצאת גן הילדים: מפרידריך פרבל (1852-1782) לגן הילדים העברי. במעגלי חינוך, 6, 134-124.

פורסמה ב 29/04/2018 ע״י סייג יהלומה יונית