ביקור התזמורת: תוכנית חדשה להוראת מוזיקה בבית הספר

Kaplan, M. (2017). Orchestrating a new approach to learning. Phi Delta Kappan, 98, 7, 23-29

הרמוניה בחינוך

מתוך שאיפה לשלב מגמות אמנותיות בתוכנית הלימודים, התזמורת הסימפונית של פיניקס יצרה תוכנית מוזיקלית-לימודית עבור ילדי הגנים, תלמידי א'-י"ב וצוותי ההוראה באריזונה, ארה"ב. שם התוכנית הינו: Mind over Music והיא מתקיימת אחת לחודש, לאורך שנת הלימודים. התוכנית מפגישה בין מוזיקאים מקצוענים לבין גננות, תלמידים ומורים מתוך כוונה לחשוף תלמידים לעולם הפילהרמוני, לסייע לאנשי חינוך להכין מערכי שיעור מוזיקליים ולזהות כישרונות צעירים.

מפגשים מהסוג הזה עשויים לסייע לגננות ולמורים מבחינת ידע, תכנון, הגשה ושמיעה, להניע ילדים ותלמידים להתעניין במוזיקה, לשמור על רמה נאותה של הוראה מוזיקלית בבתי הספר ולחזק את קשרי בתי הספר עם הקהילה. מעבר לכך, תוכנית כזו יכולה להוות מודל עבור שילוב של מגמות אמנותיות בבית ספר ואף להעניק השראה למוסדות תרבות נוספים, כמו מוזיאונים, מועדוני ספורט ותיאטראות, לכונן שותפויות הדדיות עם מוסדות חינוכיים.

השפעות מוזיקליות ופדגוגיות

בין יתר התולדות החיוביות, השותפות הזו אפשרה לילדים, לתלמידים, לגננות ולמורים להתנסות בתהליכים הבאים:

1. להיחשף לכלי נגינה חדשים, כמו בסון, חליל, חצוצרה, כינור, מצלתיים וצ'לו;
  2. ללמוד לקרוא תווים;
  3. לפתח את חוש הקצב;
  4. להיעזר במושגים מוזיקליים כדי ללמד הנדסה, טכנולוגיה, מדעים ומתמטיקה.

בד בבד, לנציגי התזמורת הפילהרמונית התאפשר להציג את כישרונם בפני קהלים חדשים, לשווק את התזמורת בפני הקהילה, לעבוד עם תלמידי חינוך מיוחד, לעמוד מול כיתה ולהרחיב את אופקי הדור הצעיר. זאת, בנוסף לשכר שהרוויחו עבור עבודתם במוסד החינוכי.

מגבלות והמלצות

על אף שהתוכנית הוגדרה כמוצלחת ביותר, ניתן היה לשפר את השפעתה באמצעות הקפדה על הכללים הבאים:

1) התמדה – מוזיקאים או מורים המבקשים, או מתבקשים, להשתתף צריכים להתחייב לעשרה שיעורים לפחות;

2) מקצועיות – אנשי החינוך המשתתפים בתוכנית מוכרחים לגשת לסדנאות פיתוח בנושא חינוך מוזיקלי.

3) כלי נגינה – התוכנית לא יכולה לצאת אל הפועל מבלי לספק לתלמידים ולמורים ציוד מוזיקלי. על כן, על המחוז, בית הספר, ההורים או התזמורת לתרום כלי נגינה או לתקצב את רכישתם או שכירתם.

לתקציר באנגלית

לקריאה נוספת: כל סיכומי המאמרים בנושא חינוך מוזיקלי