ביטוי חיצוני רועש למערכת יחסים משובשת

מאת יורם הרפז

ראיון עם ד"ר אליעזר יריב על התמודדות בנושאי אקלים ביה"ס ובעיות משמעת. בספרו החדש של ד"ר אליעזר יריב "יש לי עיניים בגב!", הוא טוען כי שאם נתבונן על בעיות המשמעת מנקודת מבט סביבתית נוכל למתן אותן. צריך להתחיל בטיפול בסביבה ולא בבעיות של היחיד.

הנחת היסוד של ד"ר אליעזר יריב היא שהרכיב האקולוגי קודם בחשיבותו לרכיב הפסיכולוגי. לסביבה המשפחתית, הבית ספרית והחברתית יש השפעה עצומה על התנהגותם של יחידים. לכן כל התערבות צריכה להתחיל בסביבה – קודם מנסים לשנות את המערכת ורק אחר כך פונים לשנות את התנהגותם של תלמידים.

" מניסיוני", טוען ד"ר אליעזר יריב, "בדרך כלל פועלים בכיוון ההפוך: מנהלים ומורים משוכנעים שהבעיות טמונות אצל הילדים ומתעלמים מהתרומה של המערכת ושלהם עצמם להיווצרות הבעיות ולהחרפתן. כדי לשנות את הסביבה ואת האקלים שלה, על המורים להתבונן באומץ בתרומתם שלהם לבעיות המשמעת וליצור, במאמץ משותף עם התלמידים, אקלים רגוע".

לראיון המלא עם ד"ר אליעזר יריב בהד החינוך , אפריל 2011