איך הם לומדים – צרפת: חינוך חינם מגיל שלוש

מקור: "שיעור חופשי" גיליון 63, תשס"ה

כ- 15 מיליון ילדים לומדים במערכת החינוך הצרפתית, מתוכה 2 מיליון במוסדות להשכלה גבוהה. בסך הכל מהווים התלמידים כרבע מאוכלוסיית צרפת.

חינוך חובה: החוק בצרפת מחייב לשלוח את הילדים לבית הספר החל מגיל שש ועד גיל 16, אולם החל מגיל שלוש זכאי כל ילד להשתלב בגנים, ללא תשלום. ואכן, כ- 98 אחוז מילדי צרפת נמצאים במסגרות חינוכיות החל מגיל שלוש.

משמעת: בתי הספר בצרפת נחשבים לנוקשים יותר מבתי הספר ברחבי אירופה, ומאוד מקובל להשאיר כיתה תלמידים שציוניהם נמוכים, ביסודי ובתיכון. גם תוכנית הלימודים נוקשה עדיין, ובכל בתי הספר לומדים אותה תוכנית.

חינוך יסודי: באזורים כפריים אפשר לעתים למצוא בתי ספר קטנים, שהילדים לומדים בהם בקבוצות גיל מעורבות, והאווירה בהם משפחתית ונעימה (כדוגמת הסרט "פעלים למתחילים"). התלמידים לומדים בהם מגיל שש עד עשר, רוכשים יסודות בהיסטוריה צרפתית, גיאוגרפיה, מתמטיקה ומדע, אומנויות וספורט. אולם בפועל, עיקר המאמץ מתרכז בלימוד קרוא וכתוב, לאחר שהוברר לאחרונה, כי רבים מבוגרי החינוך היסודי מתקשים בכך.

חינוך על יסודי: מגיל 11 עד 15 לומדים הילדים במעין חטיבת ביניים, שבסופה הם נבחנים בצרפתית, מתימטיקה, היסטוריה וגיאוגרפיה. מי שעובר את הבחינה יכול לעלות לתיכון עיוני; אחרים יכולים להמשיך לתיכון מקצועי או טכני. בלימודים העיוניים נמשכים עד גיל 18, ובמהלכם נדרשים התלמידים ללמוד שתי שפות זרות (בדרך כלל אנגלית ושפה אירופאית נוספת), ופילוסופיה בשנת הלימודים האחרונה. בגיל 18 הם עוברים בחינות סיום, המקבילות לבחינות הבגרות. כ- 60 אחוזים מהבוגרים משלימים את הבחינות, וכ- 90 אחוז מסיימים את התיכון עם הישג כלשהו, כמו קורס מקצועי.

מי משלם: רוב בתי הספר בצרפת הנם ממשלתיים, ומשרד החינוך הצרפתי מממן כשני שלישים מההוצאות. רק כ- 15 אחוז מבתי הספר היסודיים, וכ- 20 אחוז מהתיכונים הנם פרטיים, רובם קתולים, והם נהנים ממימון ממשלתי. כמעט כל החינוך, גם האקדמי, ניתן בחינם. שכר הלימוד בסורבון, למשל, הוא כ- 100 יורו בשנה.

מעמד המורים: בעבר נחשבה ההוראה למקצוע מכובד ונחשק, ומורים נהנו מתנאים סוציאליים משופרים ושכר גבוה. בשנים האחרונות חלה הרעה בשכרם, האלימות במערכת החינוך גואה וגורמת להידרדרות במעמדם. בשל מערכת החינוך הצנטרליסטית, לא ניתן למורים לבחור היכן ילמדו, והם נשלחים לעתים, על פי צרכי המערכת, הרחק ממקום מגוריהם. כתוצאה מכך יש פחות ופחות מורים שמוכנים להישאר בהוראה, והממשלה מתקשה לגייס מורים חדשים. כחצי מצוות ההוראה הנוכחי צפוי לצאת לגמלאות בעשור הקרוב, והמחליפים לא נראים באופק.

קשיים: מלבד הקושי לגייס מורים חדשים, מתמודדת צרפת עם תהליך דה-צנטרליזציה של מערכת החינוך, שהגיע לשיאו בשנת 2003, כאשר הנהיגה ממשלת שיראק מספר רפורמות, המעבירות את מימון החינוך מהממשלה לרשויות המקומיות, לצד קיצוצים בתקציב החינוך. המורים מתנגדים לכך בנחרצות, ואף שבתו מספר פעמים. תגובת הממשלה הייתה סובלנית: היא פתחה את הנושא לדיון ציבורי בשיתוף מורים, הורים ותלמידים, בין השאר, באמצעות אתר אינטרנט פעיל. תוצאות הדיון יסוכמו בקרוב, והן עתידות להשפיע על הפתרונות אותם תאמץ המערכת.

לפריט זה התפרסמו 1 תגובות

אני אוהבת את צרפת!!!
    אבל אני לא מתכוונת ללמוד שם……

פורסמה ב 03/01/2023 ע״י אנוכי אני