הוראה באמצעות וידאו – סרטי חינוך והוראה באינטרנט

הערה: הפריט ממשיך להתעדכן באופן שוטף.
בשנים האחרונות, בעקבות פריחת אתר YouTube ודומיו; ובעידן ווב.2.0 המתאפיין, בין השאר, בתוכן שיוצקים הגולשים עצמם לרשת - חלה עלייה תלולה בכמות קבצי הוידיאו המועלים לאתרים. במקביל, קהל הגולשים מצפה כיום יותר לתכנים ויזואליים בכל התחומים: קליפים של מוסיקה, הומור ואנימציה, סרטי תעודה המופקים ישירות לאינטרנט, סרטי הדרכות בכל תחום (מבישול ועד אחזקת הבית), ראיונות, הרצאות מכנסים או שיעורים וקורסים ועוד. כל אחד מוזמן להעלות (upload) סרטים בכוחות עצמו, על מנת לשתף בידע ולהגדיל את המאגר. (דורש תהליך רישום פשוט)

התופעה לא פסחה גם על תחום החינוך. הוידיאו נגיש יותר בכיתות הלימוד במוסדות החינוך, והופך להיות אמצעי הוראה בעל חשיבות.
כיוון שהגישה והצפייה לסרטונים היא חופשית לכולם, ניתן להפנות תלמידים וסטודנטים ולסרטים באמצעות קישור (לינק) לצפייה עצמאית, ואין חובה להקרין את הסרט דווקא על חשבון זמן השיעור, כפי שהיה מקובל בעבר.
בנוסף, ישנה אפשרות טכנית פשוטה "להדביק" את הסרטון היישר לתוך אתר או בלוג.

מומלץ לשים לב למקורות העזר הבאים:

הערוץ  מרכז סרטונים של אוניברסיטאות ומכללות. בערוץ ניתן למצוא מגוון הרצאות וחומר אקדמי בנושאים שונים. כמו בכל הערוצים של YouTube, גם בערוץ זה כל הסרטונים מוצעים לצפייה בחינם.
ראו גם
האתר עלה לרשת במרץ 2007. יזם אותו, באופן פרטי, איש חינוך (בגימלאות) בשם Jason Smith.
האתר מוקדש כולו לקבצי וידאו מתחום החינוך וסרטי הדרכה והוראה.
הגולשים מציגים בו פרויקטים כיתתיים ומצגות משיעורים.
דרך האתר ניתן להגיב על סרט ולהשתתף בקבוצת דיון.
האתר מדרג את הסרטונים הנצפים והחדשים ביותר ומאפשר חיפוש גם ע"פ תגיות (tags).

ערוץ חדש עם תו תקן האיכות של כנסי TED היוקרתיים, מרכז שיעורים ממיטב המורים בעולם, תוך שיטות על איכות אופן הצגת החומר וישטת ההוראה.
בשירות גוגל וידאו, ניתן למצוא אלפי סרטים וסרטונים בתחומים רבים ומגוונים.
אם מעוניינים בסרטים, ראיונות, הרצאות הקשורים לתחום החינוך, יש לבחור בתפריט מימין במדור: Educational
מדור נוסף שיש בו שפע חומרים מעניינים, הוא Documentary – המכיל סרטי תעודה (ואף סדרות שלמות) שנוגעים גם לחינוך, מדע וטבע.
לאחר שנכנסים למדורים – זכרו שניתן (ורצוי), לערוך חיפוש ע"פ מילים מבוקשות, כפי שהנכם נוהגים בד"כ לחפש בתיבת החיפוש של מנוע גוגל (ראו סימון בחץ בתמונה)

האוניברסיטה הידועה בקליפורניה, ארה"ב החלה להעלות הרצאות משודרות לרשת באמצעות  יוטיוב. מדובר בהרצאות מלאות (מעל 300 שעות), באיכות צילום וסאונד טובה, והן חופשיות לצפייה מכל מקום בעולם. נכון להיום ההרצאות הן בעיקר בתחומי המדעים המדויקים.

מאות קטעי וידאו, תמונות, מצגות חידונים ומשחקים חינוכיים ממוינים לעשרות תחומי דעת.
מתאימים לתלמידים וכרעיונות למערכי שיעור עבור מורים בבתי הספר.
הסרטים נשאבים מאתרים שונים ברשת וכולם מאפשרים גישה חופשית.
האתר זכה לשבחים מגופים כמו UNESCO, איגוד הספרנים האמריקאי ורבים אחרים.

את הקמת הערוץ יזם נשיא אוניברסיטת חיפה, פרופ' אהרון בן-זאב שראה חשיבות בכך שמאגר הידע הרב שבידי האקדמיה יגיע גם לקהילה, זאת באמצעות ערוץ טלוויזיה שישדר תכניות בעלות אופי אקדמי, השכלה והעשרה. פריסת השידורים מבוססת על הפקות מקור בעברית - בעיקר תוכניות פאנל בעלות דגש אקדמי וכן תוכניות חוץ מתורגמות בהפקת תחנות אוניברסיטאיות וציבוריות עמיתות בעולם. בפרויקט זה השתתפו בשידורים אוניברסיטת בר-אילן, האוניברסיטה העברית, הטכניון והאוניברסיטה הפתוחה.
במסגרת זו ניתן כעת לצפות בתכניות הערוץ האקדמי המשודרות עתה בלוח שידורים שמתפרס על פני 7 ימים בשבוע, 24 שעות ביממה.
לוח שידורים זה כולל רצועות נושא (בכל שעה עגולה) בנושאי חברה, תרבות ואמנות, מדע ורפואה, כלכלה ומשפט, בטחון ומדינה. מדי ערב משודרת גם תכנית יומית בשם "יומן אקדמי".
מעבר לצפיה בשידור חי בתכניות אלו, המשובצות בלוח השידורים גם בשידורים חוזרים, ניתן לצפות בהן עפ"י דרישה, בכל רגע נתון.
לצפייה על פי בחירה, לחצו כאן, ובחרו בקבוצת מיון אקדמית "חינוך".

לפריט זה התפרסמו 3 תגובות

מעוניינת להודות על המאמר, לא נתקלתי בו בעבר והוא מאוד משמעותי עבורי.תודה.

פורסמה ב 26/04/2009 ע״י עירית דיאמנט

שמחתי לקרוא אודות המאגרים הללו, הנושא חשוב ממספר סיבות, ראשית כמובן על מנת לשתף בידע אבל מעבר לכך, לפתוח זירות שיח בין אנשי מקצוע ולאפשר השוואה, הערכה ובעיקר למידה מתוך הקיים.

פורסמה ב 29/10/2011 ע״י דיתה פישל

מחפשת סרטים להקרנה בחדר המורים סביב יום המחנך וכדומה, שיש בהם עשייה חינוכית מעצימה. אשמח לקבלת עזרה בעניין.

פורסמה ב 27/01/2012 ע״י אירית רוזנבלט