כיול מחדש של המצפן בעולם משתנה: חינוך למשמעות וחינוך משמעותי

לחצו כדי להאזין לפריט

Russo-Netzer, P. (2022): Recalibrating the Compass in a Changing World: Education for Meaning and Meaningful Education, Journal of Constructivist Psychology, DOI: 10.1080/10720537.2022.2068708

עיקרי הדברים:

  • תוכנית בלשי המשמעות מורכבת משתי מסגרות מושגיות עיקריות: משולש המשמעות של ויקטור פרנקל (כלומר, יצירתי, חווייתי, עמדתי) והמודל התלת-חלקי של משמעות בחיים (קוהרנטיות, משמעותיות ומטרה)
  • המשתתפים מעודדים לפעול כ"בלשי משמעות", השואפים לחקור ולגלות פוטנציאלי משמעות ו"רמזים" בחייהם ובסביבותיהם
  • התוכנית מורכבת משמונה מפגשים, 90 דקות כל אחד, ומלווה ביומן רפלקטיבי שבו התלמידים מתעדים את החוויות, התובנות והרפלקציות שלהם לאורך התהליך
  • המפגשים הראשונים מוקדשים ל"יציאה למסע" הכולל זיהוי משאבים פנימיים וחיצוניים, אתגרים אפשריים וקביעת מטרות אישיות
  • במפגשים הבאים המשתתפים חוקרים את החוויה והביטויים של משמעות בחייהם, מתייחסים לחוויות עבר, הווה ועתיד, כדי "לחבר את הנקודות" בסיפור החיים שלהם לזהות בחירות, דמויות משמעותיות, תובנות שהם הפיקו מאירועים חיוביים ושליליים, וערכים כמקורות משמעות
  • התלמידים מתרגלים להבחין במשמעות ברגע הנוכחי ולגבש מטרות ייחודיות, מכוונות מטרה ומוכוונות פעולה לעתיד
  • התלמידים בונים את "תיקי המשמעות" האישיים שלהם, בונים "גלריית אמנות" קבוצתית של מוצרים המשקפים את התרומה הייחודית שלהם לקהילה הרחבה יותר ולעולם כמכלול דרך המטרות שלהם לעתיד
  • התלמידים עשויים לחקור ולבנות מפה הכוללת גם חוזקות ויכולות אישיות, כמו גם ערכים ומשאבים הנגזרים מהשתייכות למשפחה ולקהילה, כמו גם לטבע ולעולם כמכלול
  • כחלק מהנתיב העמדתי (כלומר, משמעות שניתן למצוא דרך היחס שלנו כלפי מה שלא ניתן לשנות, כמו סבל וכאב), מוצע שתלמידים ילמדו מביוגרפיות של דמויות מעוררות השראה המדגימות את הניצחון של הרוח האנושית של צמיחה וחוסן
  • קוהרנטיות יכולה להיות מושגת דרך חזרה איטרטיבית על נושאים לאורך שנת הלימודים כחלק מתוכנית הלימודים; חקירה ושיתוף עץ משפחה, זיכרונות משמעותיים, דמויות, מסורות וטקסים

מאמר זה טוען לחשיבותם של החינוך למשמעות והחינוך המשמעותי כמרכיבים חיוניים בהכנת ילדים ובני נוער לעולם המשתנה והלא ודאי של העתיד. המחברת בוחנת ראיות אמפיריות על החשיבות של משמעות לחינוך ולהתפתחות בריאה של ילדים ובני נוער, ומציעה מודל להתערבות.

כיול מחדש של מצפן החינוך

"חינוך חיובי" הוא מאמץ נרחב להתרחק מהדגש הפדגוגי הדומיננטי על כישורים וידע, כמו שמתגלם בבחינות ובציונים סטנדרטיים, לגישה מורחבת יותר שגם שואפת לשמחה ורווחה מוגברות (Noddings, 2003; Seligman et al., 2009). גישה זו, שזכתה במהירות לקבלה בבתי ספר ברחבי העולם בעשור האחרון, מוגדרת כ"חינוך גם למיומנויות מסורתיות וגם לשמחה" (Seligman et al., 2009, עמ' 293).

לתקציר באנגלית

לקריאה נוספת: כל סיכומי המאמרים על חינוך למשמעות

עם זאת, היו מי שביקרו את ההתמקדות של החינוך החיובי בטכניקות הממוקדות בטיפוח של שמחה אישית ורגשות חיוביים, מה שעלול לגרום ללחץ להיות שמח בכל נסיבות (Reveley, 2015).

החתירה אחר שמחה הפכה לנושא ולערך דומיננטי בחברה המערבית החומרנית, המהירה והמשגשגת הצרכנית שבה כביכול יש לנו כל מה שאנחנו צריכים כדי להתקיים ואפילו שפע של בחירה. עם זאת, מציאות זו התגלתה כמגבילה במקום כמשחררת (כגון Schwartz & Ward, 2004). תוצאות של מחקר עדכני על החתירה אחר חיים הדוניסטיים, שמחה מוגברת והפחתת רגשות שליליים לא היו פשוטות כצפוי (Ford & Mauss, 2014). מחקרים עדכניים הציעו את ההשפעה הפרדוכסלית שככל שיחידים מעריכים שמחה יותר, כך הם פחות מסוגלים בעצם להשיג אותה (Mauss et al., 2011; Schooler et al., 2003). ייחוס ערך מוגזם לשמחה וקביעת סטנדרטים גבוהים באופן לא ריאלי לשמחה עלולים לגרום לפחד מאי עמידה בציפיות (Ford & Mauss, 2014). סוג זה של מחשבה שיפוטית, הכולל ניטור עצמי קבוע, נראה כמונע הנאה (ראה Vittersø et al., 2009). בהקשר החינוכי, הדגשת יתר על טיפוח השמחה האישית עשויה להוביל לסובלנות נמוכה לתסכול.

כל הישג משמעותי והחיים עצמם כוללים מאמץ, אתגרים, כישלון, מאבקים וקשיים. טיפוח משמעות, התגברות עצמית ועזרה לאחרים עשוי לאפשר גישה הוליסטית יותר לחינוך.

חינוך משמעותי וחינוך למשמעות: למה ואיך

החיפוש אחר משמעות נחשב "הכוח המוטיבציוני הראשוני באדם" (Frankl, 1969, עמ' 121) ומהווה תהליך בריא, טבעי ומעניין המאופיין לעתים קרובות בפתיחות לרעיונות על החיים (Steger et al., 2008). המושגה האינטגרטיבית העדכנית מציעה תפיסה של משמעות בחיים הכוללת שלושה ממדים מרכזיים: הבנה (כלומר, תחושת קוהרנטיות והיכולת להבין), מטרה (כלומר, תחושת היותו מכוון ובעל מוטיבציה) ומשמעותיות (כלומר, תחושת ערך וחשיבות בעולם) (George & Park, 2016; Martela & Steger, 2016; Steger, 2012).

מחקר עדכני מספק ראיות להשפעה של משמעות בחיים על הרווחה של 1,957 ילדי בית ספר יסודי, בגילאים 12-9, באמצעות פיתוח ואימות של שאלון משמעות בחיים בילדים (MIL-CQ), מדידה חדשה להערכת הנוכחות והמקורות של משמעות בחייהם של ילדים. המחקר מבוסס על המושג של ויקטור פרנקל של "משולש המשמעות" (Frankl, 1959), הטוען שמקורות המשמעות של ילדים מחולקים לשלושה ממדים עיקריים:

(1) יצירתיות: מה שיחידים נותנים לעולם במונחים של היצירות שלהם, או היכולת של ילדים לתרום וליצור הבדל בסביבותיהם;

(2) חוויה: מה שהיחיד לוקח מהעולם במונחים של חוויות ומפגשים, או תחושת השראה וחיבור לעולם סביבם (כגון, טבע, אמנות, יחסים) וליחסים משמעותיים;

(3) יחס או תפיסת עמדה: האופן שבו ילדים ניגשים לאתגרים בלתי נמנעים בחיים.

מערכות חינוכיות, אם כן, צריכות למלא תפקיד מפתח במתן סביבה בטוחה, אכפתית ומאמתת לתהליכי חקירה ומחויבות משמעות. זה עשוי לסייע לצעירים בהשגת ביצועים אקדמיים טובים יותר (Martin Sanz & Rodrigo, 2017) ובפיתוח תחושה עמוקה יותר של מעורבות עם החיים וקישוריות חברתית (Noble-Carr et al., 2014), כמו גם השפעה על המטרות, המטרות ונתיבי החיים שלהם (Emmons, 1999). תחושת משמעות בחיים עשויה גם לתרום לחוסן ולהתמודדות עם מצבים מאתגרים (כגון Hamby et al., 2020) ולתחושת תקווה גדולה יותר (כגון Feldman & Snyder, 2005).

אז מה נוכל לעשות כדי להפוך את החינוך ליותר משמעותי ולחנך למשמעות?

מודל מוצע להתערבות משמעות בחינוך

חלק זה מציג מודל מוצע הרואה במשמעות מסגרת מארגנת לחינוך, המבוסס על תובנות שהושגו מתוכנית מכוונת משמעות שתוכננה לתלמידי בית ספר יסודי ותיכון: תוכנית בלשי המשמעות (Russo-Netzer, בתהליך). היסוד האינטגרטיבי הבסיסי שלה מורכב משתי מסגרות מושגיות עיקריות: משולש המשמעות של פרנקל (Frankl, 1959) (כלומר, יצירתי, חווייתי, עמדתי) והמודל התלת-חלקי של משמעות בחיים (כלומר, המרכיבים של קוהרנטיות, משמעותיות ומטרה; George & Park, 2016; Martela & Steger, 2016).

מבנה זה מכוון לספק מבט ויישום הוליסטי מעשי של הטווח הרחב של המושג של משמעות, המתאים לילדים ובני נוער. כדי לאפשר נגישות לנושא המופשט למדי, המשתתפים מעודדים לפעול כ"בלשי משמעות", השואפים לחקור ולגלות פוטנציאלי משמעות ו"רמזים" בחייהם ובסביבותיהם. התוכנית מורכבת משמונה מפגשים, 90 דקות כל אחד, ומלווה ביומן רפלקטיבי שבו התלמידים מתעדים את החוויות, התובנות והרפלקציות שלהם לאורך התהליך. המפגשים הראשונים מוקדשים ל"יציאה למסע" הכולל זיהוי משאבים פנימיים וחיצוניים, אתגרים אפשריים וקביעת מטרות אישיות. במפגשים הבאים המשתתפים חוקרים את החוויה והביטויים של משמעות בחייהם, מתייחסים לחוויות עבר, הווה ועתיד, כדי "לחבר את הנקודות" בסיפור החיים שלהם לזהות בחירות, דמויות משמעותיות, תובנות שהם הפיקו מאירועים חיוביים ושליליים, וערכים כמקורות משמעות. הם גם מתרגלים להבחין במשמעות ברגע הנוכחי ולגבש מטרות ייחודיות, מכוונות מטרה ומוכוונות פעולה לעתיד.

במונחים של שלושת הנתיבים של פרנקל (Frankl, 1959) למשמעות, כחלק מהנתיב היצירתי (כלומר, זיהוי "טביעת האצבע" הייחודית של האדם דרך חקירה של חוזקות אישיות, תשוקות ויצירות), התלמידים בונים את "תיקי המשמעות" האישיים שלהם, בונים "גלריית אמנות" קבוצתית של מוצרים המשקפים את התרומה הייחודית שלהם לקהילה הרחבה יותר ולעולם כמכלול דרך המטרות שלהם לעתיד. מושג רלוונטי המשקף את ההיבט הפעיל והיצירתי של משמעות ומטרה הוא איקיגאי (Ikigai, "הסיבה להיות ולחיות" ביפנית). מבחינה מושגית, איקיגאי הוגדר כתחושה של "חיים ששווה לחיות בהם" (Sone et al., 2008) או "הסיבה לחיות" או "הסיבה שבגללה אתה מתעורר בבוקר" (Mathews, 1996) ו"התחושה של היותך חי" (Hasegawa et al., 2001). חקירת השאלות האלה עם התלמידים: מה גורם להם להתעורר או לקום בבוקר, ויצירת תזכורות קונקרטיות או רמזים כמו ציורים או תמונות לייצג את האיקיגאי שלהם עשויה לשמש כעוגן ליישום מתמשך של הכוונות והערכים הנטועים עמוק שלהם.

כחלק מהנתיב החווייתי (כלומר, משמעות הנגזרת מהיכולת להיות קשוב ולהשתתף ב"מתנות" החיים), התלמידים עשויים לחקור ולבנות מפה הכוללת גם חוזקות ויכולות אישיות, כמו גם ערכים ומשאבים הנגזרים מהשתייכות למשפחה ולקהילה, כמו גם לטבע ולעולם כמכלול. במובן זה, השימוש בשיטות יצירתיות כמו כלים ויזואליים נמצא כמספק "עוגנים התייחסותיים" ליחידים להעביר את החוויות שלהם (Hilppö et al., 2017) על ידי מתן גישה ישירה יותר לידע קדם-מילולי (Gerber et al., 2012). לדוגמה, צילומים מבהירים איך יחידים מבינים את הערכים וההעדפות שלהם, ובכך שופכים אור על המציאויות והחוויות "המקובלות בהם כמובן מאליו" (Phoenix, 2010; Russo-Netzer, 2021) ויכולים לשמש עם ילדים ובני נוער.

כחלק מהנתיב העמדתי (כלומר, משמעות שניתן למצוא דרך היחס שלנו כלפי מה שלא ניתן לשנות, כמו סבל וכאב), מוצע שתלמידים ילמדו מביוגרפיות של דמויות מעוררות השראה המדגימות את הניצחון של הרוח האנושית של צמיחה וחוסן, יחקרו את הסיפורים שלהם ואת הסיפורים של אחרים משמעותיים (כגון, הורים, אחים, חברים) של התגברות על קשיים. חוויה באמצעות אחרים (vicarious experience) נחשבת למקור חשוב של מסוגלות עצמית (Bandura, 1997; Kudo & Mori, 2015), המאפשרת ללמוד על התמודדות מוצלחת עם קשיים כמו גם לחקור בחירות, ערכים ואחריות בהתבסס על דוגמאות ומופתים מהחיים האמיתיים. דוגמה חיה לרעיון זה, שיכולה גם לשמש כהדגמה קונקרטית, היא אמנות הקינטסוגי ("הצטרפות מחדש זהובה" ביפנית). המהות שלה היא חשיפת היופי והכוח הנסתרים של השבור, שבו היופי השבור לא רק שורד אלא משגשג. דרך טכניקה זו, כלי חרס שבור מתעלה ליצירת מופת מחודשת בצורה יפה, שבה במקום להסתיר את הפגמים, הסדקים מודגשים בזהב. באופן דומה, תלמידים המשתמשים בחומרים אלה (כלומר, כלי חרס שבור ודבק זהוב) עשויים להקל על הרעיון הזה המעביר, במובן עמוק יותר, את החשיבות של פגיעות והיופי הנסתר של השבור.

במונחים של שלושת המימדים של משמעות בחיים (George & Park, 2016; Martela & Steger, 2016; Steger, 2012), קוהרנטיות יכולה להיות מושגת דרך פעילויות ושיח המתייחסים ישירות לגילוי עצמי וחקירה של ייחודיות, מקורות משמעות, ערכים אישיים, מסורת וסיפור מגיל מוקדם בגישה ספירלית (כלומר, גישה הכוללת חזרה איטרטיבית על נושאים לאורך שנת הלימודים כחלק מתוכנית הלימודים; Bruner, 1960). זה יכול לכלול, לדוגמה, חקירה ושיתוף עץ משפחה, זיכרונות משמעותיים, דמויות, מסורות וטקסים.

משמעותיות יכולה להיות מטופחת על ידי יצירת סביבות שבהן תלמידים וצוות מרגישים שהם והמאמצים שלהם חשובים ועושים הבדל. זה יכול להיעשות, לדוגמה, על ידי יצירת הזדמנויות לתלמידים לבטא עצמם ואת טביעת האצבע הייחודית שלהם בצורה מובנית במסגרות חינוכיות שונות, תוך מתן משוב בונה ואותנטי והכרה. בסקירה שלהם, Hattie ו-Timperley (2007, עמ' 86) מציינים את החשיבות של משוב חשוב ש"חייב לענות על שלוש שאלות עיקריות הנשאלות על ידי מורה ו/או על ידי תלמיד: לאן אני הולך? (מהן המטרות?), איך אני הולך? (איזה קידום נעשה לכיוון המטרה?), ולאן הלאה? (אילו פעילויות צריכות להיעשות כדי לעשות קידום טוב יותר?)". משוב מטפח עשוי לסייע לתלמידים בהבהרת המטרות שלהם, בשיפור מחויבות וכישורים, ובחיזוק התחושה הבריאה שלהם של ערך וחיבור. זה עשוי לתרום לתחושת השייכות של התלמידים ולתחושה שהם נשמעים ונראים.

מטרה יכולה להיות מקודמת בכיתה דרך פעילויות המעודדות אחריות חברתית ומעורבות פעילה בעולם. אלה יכולות לכלול התנדבות וקביעת מטרות משמעותיות עצמיות-מיושרות התואמות לעניינים ולערכים הנטועים עמוק של התלמידים.

ויקטור פרנקל (1967, עמ' 68) מדגיש: "מה שהאדם צריך הוא לא מצב חסר מתח אלא מאבק למען מטרה בעלת-ערך". לכן, במקום לשאוף לשחזור מצב של שיווי משקל ולהקלת מתח, החינוך צריך לכוון לעורר, לאתגר ולמתח תלמידים מעבר לנקודת הסטטוס קוו הנוכחית שלהם. בהתבסס על הרעיון של גתה, "אם אנו מתייחסים לאדם כפי שהוא, אנו הופכים אותו לגרוע יותר; אם אנו מתייחסים אליו כפי שהוא צריך להיות, אנו עוזרים לו להפוך לכך" (Frankl, 1967, עמ' 12), אתגור תלמידים על ידי עידודם לזהות ולפעול על פי המטרה שלהם עשוי לאפשר להם לגלות עצמם ואת היכולות שלהם בצורה רב-צדדית יותר. זה משלים את התיאוריה של הפסיכולוג ההתפתחותי לב ויגוצקי: הוראה באופן אידיאלי מכוונת לגבול העליון של "אזור הפיתוח הפרוקסימלי" של הילד, רצועת הביצוע שהילד יכול להשיג, הנעה מהרמה הנמוכה ביותר עם תמיכה פסיכולוגית מועטה לרמה הגבוהה ביותר עם תמיכה פסיכולוגית מספקת (Vygotsky, 1978). ניווט בגבולות העליונים של אזור הפיתוח הפרוקסימלי של האדם עשוי לא רק לשפר למידה אלא גם לחזק הערכה עצמית (Lepper & Woolverton, 2002).

מקורות

 

Addad, M., & Himi, H. (2008). Meaning of life and drug use among Israeli teenagers. In International Forum for Logotherapy, 31, 43.

 

Anderson, C. J. (2003). The psychology of doing nothing: Forms of decision avoidance result from reason and emotion. Psychological Bulletin, 129(1), 139–166.

 

Assor, A., Soenens, B., Yitshaki, N., Ezra, O., Geifman, Y., & Olshtein, G. (2020). Towards a wider conception of autonomy support in adolescence: The contribution of reflective inner-compass facilitation to the formation of an authentic inner compass and well-being. Motivation and Emotion, 44(2), 159–174.

 

Ayers, W., Quinn, T. M., & Stovall, D. (Eds.). (2009). Handbook of social justice in education. Routledge.

 

Bandura, A. (1997). Self-efficacy: The exercise of control. Freeman.

 

Batthyany, A., & Russo-Netzer, P. (2014). Meaning in positive and existential psychology. Springer.

 

Benard, B. (1991). Fostering resiliency in kids: Protective factors in the family, school, and community. Northwest Regional Educational Laboratory.

 

Burrow, A. L., O'dell, A. C., & Hill, P. L. (2010). Profiles of a developmental asset: Youth purpose as a context for hope and well-being. Journal of Youth and Adolescence, 39(11), 1265–1273.

 

Burrow, A. L., & Hill, P. L. (2011). Purpose as a form of identity capital for positive youth adjustment. Developmental Psychology, 47(4), 1196–1206.

 

Brassai, L., Piko, B. F., & Steger, M. F. (2012). Existential attitudes and Eastern European adolescents' problem and health behaviors: Highlighting the role of the search for meaning in life. The Psychological Record, 62(4), 719–734.

 

Bronfenbrenner, U. (1979). The ecology of human development. Harvard University Press.

 

Bronk, K. C. (2011). The role of purpose in life in healthy identity formation: A grounded model. New Directions for Youth Development, 132, 31–44.

 

Bronk, K. C., & Mangan, S. (2016). Strategies for cultivating purpose among adolescents in clinical settings. In: P., Russo-Netzer, S. E., Schulenberg, & A. Batthyany (Eds.). Clinical perspectives on meaning: Positive and existential psychotherapy (pp. 407–421). Springer.

 

Bruner, J. S. (1960). The process of education. Harvard University Press.

 

Casey, B. (2015). Beyond simple models of self-control to circuit-based accounts of adolescent behavior. Annual Review of Psychology, 66, 295–319.

 

Chiu, C., & Hong, Y.-Y. (2007). Cultural processes: Basic principles. In E. T. Higgins & A. E. Kruglanski (Eds.), Social psychology: Handbook of basic principles (pp. 785–806). Guilford Press.

 

Crescioni, A. W., & Baumeister, R. F. (2013). The four needs for meaning, the value gap, and how (and whether) society can fill the void. In: J. Hicks & C. Routledge (Eds.), The experience of meaning in life (pp. 3–15). Springer.

 

Crocetti, E., Schwartz, S. J., Fermani, A., Klimstra, T., & Meeus, W. (2012). A cross-national study of identity status in Dutch and Italian adolescents. European Psychologist, 17(3), 171–181.

 

Curry, L. A., & Youngblade, L. M. (2006). Negative affect, risk perception, and adolescent risk behavior. Journal of Applied Developmental Psychology, 27(5), 468–485.

 

Cotton Bronk, K., Hill, P. L., Lapsley, D. K., Talib, T. L., & Finch, H. (2009). Purpose, hope, and life satisfaction in three age groups. The Journal of Positive Psychology, 4(6), 500–510.

 

Côté, J. E. (2005). Identity capital, social capital and the wider benefits of learning: generating resources facilitative of social cohesion. London Review of Education, 3, 221–237.

 

Czeisler, M. É., Lane, R. I., Petrosky, E., Wiley, J. F., Christensen, A., Njai, R., Weaver, M. D., Robbins, R., Facer-Childs, E. R., Barger, L. K., Czeisler, C. A., Howard, M. E., & Rajaratnam, S. (2020). Mental health, substance use, and suicidal ideation during the COVID-19 pandemic—United States, June 24–30, 2020. Morbidity and Mortality Weekly Report, 69(32), 1049–1057.

 

Damon, W. (2008). The path to purpose: Helping our children find their calling in life. Simon and Schuster.

 

Damon, W., Menon, J., & Cotton Bronk, K. (2003). The development of purpose during adolescence. Applied Developmental Science, 7(3), 119–128.

 

Davis, C., Nolen-Hoeksema, S., & Larson, J. (1998). Making sense of loss and benefiting from the experience: Two construals of meaning. Journal of Personality and Social Psychology, 75, 561–574.

 

De Volger, K. L., & Ebersole, P. (1983). Young adolescents' meaning in life. Psychological Reports, 52, 427–431.

 

Eidelman, S., & Crandall, C. S. (2009). On the psychological advantage of the status quo. In J. T. Jost, A. C. Kay, & H. Thorisdottir (Eds.), Social and psychological bases of ideology and system justification (pp. 85–109). Oxford University Press.

 

Emmons, R. A. (1999). The psychology of ultimate concerns: Motivation and spirituality in personality. Guilford Press.

 

Erden, F. T. (2009). A course on gender equity in education: Does it affect gender role attitudes of preservice teachers? Teaching and Teacher Education, 25(3), 409–414.

 

Erikson, E. H. (1968). Identity: Youth and crisis. WW Norton & Company.

 

Feldman, D. B., & Snyder, C. R. (2005). Hope and the meaningful life: Theoretical and empirical associations between goal–directed thinking and life meaning. Journal of Social and Clinical Psychology, 24(3), 401–421.

 

Ford, B. Q., & Mauss, I. B. (2014). The paradoxical effects of pursuing positive emotion: When and why wanting to feel happy backfires. In J. Gruber & J. T. Moskowitz (Eds.), Positive emotion: Integrating the light sides and dark sides (pp. 363–381). Oxford University Press.

 

Forrester, G., & Garratt, D. (2016). Education policy unravelled. Bloomsbury Publishing.

 

Frankl, V. E. (1959). Man's search for meaning: An introduction to logotherapy. Beacon Press.

 

Frankl, V. E. (1966). Logotherapy and existential analysis: A review. American Journal of Psychotherapy, 20(2), 252–260.

 

Frankl, V. E. (1967). Psychotherapy and existentialism: Selected papers on logotherapy. Simon and Schuster.

 

Frankl, V. E. (1969). The will to meaning: Foundations and applications of logotherapy. New American Library.

 

Frankl, V. E. (1978). The unheard cry for meaning. Simon & Schuster.

 

Gallup. (2016). How millennials want to work and live.

 

George, L. S., & Park, C. L. (2016). Meaning in life as comprehension, purpose, and mattering: Toward integration and new research questions. Review of General Psychology, 20(3), 205–220.

 

Gerber, N., Templeton, E., Chilton, G., Liebman, M.C., Manders, E., & Shim, M. (2012). Art-based research as a pedagogical approach to studying intersubjectivity in the creative arts therapies. Journal of Applied Arts & Health, 3, 39–48.

 

Gray, C., & Leith, H. (2004). Perpetuating gender stereotypes in the classroom: A teacher perspective. Educational Studies, 30(1), 3–17.

 

Hadar, L. L., Ergas, O., Alpert, B., & Ariav, T. (2020). Rethinking teacher education in a VUCA world: Student teachers' social-emotional competencies during the Covid-19 crisis. European Journal of Teacher Education, 43(4), 573–586.

 

Halama, P. (2000). Dimensions of life meaning as factors of coping Studia Psychologica, 42(4), 339–350.

 

Hamby, S., Taylor, E., Mitchell, K., Jones, L., & Newlin, C. (2020). Polyvictimization, trauma, and resilience: Exploring strengths that promote thriving after adversity. Journal of Trauma & Dissociation, 21(3), 376–395.

 

Harris, A. (2020). COVID-19–school leadership in crisis? Journal of Professional Capital and Community, 5, 321–326.

 

Hasegawa, A., Fujiwara, Y., & Hoshi, T. (2001). The review of ikigai on the relationship of ikigai and well-being in the elderly. Comprehensive Urban Studies, 75, 147–170.

 

Hattie, J., & Timperley, H. (2007). The power of feedback. Review of Educational Research, 77(1), 81–112.

 

Hilppö, J., Lipponen, L., Kumpulainen, K., & Rajala, A. (2017). Visual tools as mediational means: A methodological investigation. Journal of Early Childhood Research, 15(4), 359–373.

 

Hooker, S. A., Masters, K. S., & Park, C. L. (2018). A meaningful life is a healthy life: A conceptual model linking meaning and meaning salience to health. Review of General Psychology, 22(1), 11–24.

 

Horney, N., Pasmore, B., & O'Shea, T. (2010). Leadership agility: A business imperative for a VUCA world. People & Strategy, 33(4), 32–38.

 

International Labour Organization. (2016). Non-standard employment around the world: Understanding challenges, shaping prospects. ILO.

 

Janoff-Bulman, R., & Yopyk, D. J. (2004). Random outcomes and valued commitments: Existential dilemmas and the paradox of meaning. In J. Greenberg, S. L. Koole, & T. Pyszczynski (Eds.), Handbook of Experimental Existential Psychology (pp. 122–138). Guilford Press.

 

Kahneman, D., Knetsch, J. L., & Thaler, R. H. (1991). Anomalies: The endowment effect, loss aversion, and status quo bias. Journal of Economic Perspectives, 5(1), 193–206.

 

Kern, M. L., & Wehmeyer, M. L. (2021). The Palgrave handbook of positive education. Springer Nature.

 

Kudo, H., & Mori, K. (2015). A preliminary study of increasing self-efficacy in junior high school students: Induced success and a vicarious experience. Psychological Reports, 117(2), 631–642.

 

Kumar, R. (Ed.). (2003). History and culture series: Essays on Indian society. New Delhi, India: Discovery Publishing House.

 

Lepper, M. R., & Woolverton, M. (2002). The wisdom of practice: Lessons learned from the study of highly effective tutors. In J. Aronson (Ed.), Improving academic achievement: Impact of psychological factors on education (pp. 135–158). Academic Press.

 

Linley, P. A., & Joseph, S. (2011). Meaning in life and posttraumatic growth. Journal of Loss and Trauma, 16(2), 150–159.

 

Loevinger, J. (1976). Origins of conscience. Psychological Issues 9(4, Mono 36), 265–297.

 

Luyckx, K., Goossens, L., & Soenens, B. (2006). A developmental contextual perspective on identity construction in emerging adulthood: Change dynamics in commitment formation and commitment evaluation. Developmental Psychology, 42(2), 366–380.

 

Luz, J. M. O. D., Murta, S. G., & Aquino, T. A. A. D. (2017). Intervention for promoting meaning in life in adolescents: Evaluation of the process and results. Trends in Psychology, 25(4), 1795–1811.

 

Marcia, J. E. (1966). Development and validation of ego-identity status. Journal of Personality and Social Psychology, 3, 551–558.

 

Martela, F., & Steger, M. F. (2016). The three meanings of meaning in life: Distinguishing coherence, purpose, and significance. The Journal of Positive Psychology, 11, 1–15.

 

Martin Sanz, N., & Rodrigo, I. (2017). Exploring academic performance: Looking beyond numerical grades. Universal Journal of Educational Research, 5(7), 1105–1112.

 

Mathews, G. (1996). The stuff of dreams, fading: Ikigai and "The Japanese Self." Ethos, 24(4), 718–747.

 

Mauss, I. B., Tamir, M., Anderson, C. L., & Savino, N. S. (2011). Can seeking happiness make people unhappy? Paradoxical effects of valuing happiness. Emotion, 11, 807–815.

 

Morse, J. L., O'Donnell, M. B., Walberg, A. R., & Dik, B. J. (2019). Meaning interventions in schools: Strategies for supporting healthy development and wellbeing in the lives of youth. International Journal of Wellbeing, 9(4). 43–45.

 

Negru-Subtirica, O., Pop, E. I., Luyckx, K., Dezutter, J., & Steger, M. F. (2016). The meaningful identity: A longitudinal look at the interplay between identity and meaning in life in adolescence. Developmental Psychology, 52(11). 1926.

 

Nielsen, A. M., & Hansson, K. (2007). Associations between adolescents' health, stress and sense of coherence. Stress and Health: Journal of the International Society for the Investigation of Stress, 23(5), 331–341.

 

Noble-Carr, D., Barker, J., McArthur, M., & Woodman, E. (2014). Improving practice: The importance of connections in establishing positive identity and meaning in the lives of vulnerable young people. Children and Youth Services Review, 47, 389–396.

 

Noddings, N. (2003). Happiness and education. Cambridge University Press.

 

North, C. E. (2006). More than words? Delving into the substantive meaning(s) of "social justice" in education. Review of Educational Research, 76(4), 507–535.

 

OECD. (2018). The future of education and skills: Education 2030. OECD Education 2030.

 

Oades, L., & Mossman, L. (2017). The science of wellbeing and positive psychology. In: M. Slade, L. Oades & A. Jarden (Eds.), Wellbeing, recovery and mental health (pp. 7–23). Cambridge University Press.

 

Phoenix, C. (2010). Auto-photography in aging studies: Exploring issues of identity construction in mature bodybuilders. Journal of Aging Studies, 24(3), 167–180.

 

Piaget, J. (1952). The origins of intelligence in children. International Universities Press.

 

Rathi, N., & Rastogi, R. (2007). Meaning in life and psychological well-being in pre-adolescents and adolescents. Journal of the Indian Academy of Applied Psychology, 33(1), 31–38.

 

Reber, R. (2019). Making school meaningful: Linking psychology of education to meaning in life. Educational Review, 71(4), 445–465.

 

Resnik, J. (2007). Discourse structuration in Israel, democratization of education and the impact of the global education network. Journal of Education Policy, 22(3), 215–240.

 

Reveley, J. (2015). Foucauldian critique of positive education and related self-technologies: Some problems and new directions. Open Review of Educational Research, 2(1), 78–93.

 

Russo-Netzer, P. (2021). Preliminary exploration of creative expressions of ikigai. In D. Fido & Y. Kotera (Eds.), Ikigai: Towards a psychological understanding of a life worth living (pp. 49–71). Concurrent Disorders Society Publishing.

 

Russo-Netzer, P., & Shoshani, A. (2020). Authentic inner compass, well-being, and prioritization of positivity and meaning among adolescents. Personality and Individual Differences, 167, 110248.

 

Ryff, C. D., & Singer, B. (1998). The contours of positive human health. Psychological Inquiry, 9(1), 1–28.

 

Schooler, J. W., Ariely, D., & Loewenstein, G. (2003). The pursuit and assessment of happiness can be self-defeating. In J. C. I. Brocas (Ed.), The psychology of economic decisions (Vol. I, pp. 41–70). Oxford University Press.

 

Schwartz, S. J., Côté, J. E., & Arnett, J. J. (2005). Identity and agency in emerging adulthood: Two developmental routes in the individualization process. Youth & Society, 37(2), 201–229.

 

Schwartz, B., & Ward, A. (2004). Doing better but feeling worse: The paradox of choice. In P. A. Linley & S. Joseph (Eds.), Positive psychology in practice (pp. 86–104). John Wiley & Sons Inc.

 

Seligman, M. E., Ernst, R. M., Gillham, J., Reivich, K., & Linkins, M. (2009). Positive education: Positive psychology and classroom interventions. Oxford Review of Education, 35(3), 293–311.

 

Shoshani, A., & Russo-Netzer, P. (2017). Exploring and assessing meaning in life in elementary school children: Development and validation of the Meaning in Life in Children Questionnaire (MIL-CQ). Personality and Individual Differences, 104, 460–465.

 

Skrabski, Á., Kopp, M., Rózsa, S., Réthelyi, J., & Rahe, R. H. (2005). Life meaning: An important correlate of health in the Hungarian population. International Journal of Behavioral Medicine, 12(2), 78–85.

 

Sone, T., Nakaya, N., Ohmori, K., Shimazu, T., Higashiguchi, M., Kakizaki, M., Kikuchi, N., Kuriyama, S., & Tsuji, I. (2008). Sense of life worth living (ikigai) and mortality in Japan: Ohsaki study. Psychosomatic Medicine, 70, 709–715.

 

Sperry, L., & Shafranske, E. P. (2005). Spiritually oriented psychotherapy: Contemporary approaches. American Psychological Association.

 

Steger, M. F. (2012). Experiencing meaning in life. In P. T. P. Wong (Ed.), The human quest for meaning (pp. 165–184). Routledge.

 

Steger, M. F., O'Donnell, M. B., & Morse, J. L. (2021). Helping students find their way to meaning: Meaning and purpose in education. In The Palgrave Handbook of Positive Education, (pp. 551–579). Palgrave Macmillan.

 

Steger, M. F., Kashdan, T. B., Sullivan, B. A., & Lorentz, D. (2008). Understanding the search for meaning in life: Personality, cognitive style, and the dynamic between seeking and experiencing meaning. Journal of Personality, 76, 199–228.

 

Steger, M. F., Oishi, S., & Kashdan, T. B. (2009). Meaning in life across the life span: Levels and correlates of meaning in life from emerging adulthood to older adulthood. Journal of Positive Psychology, 4, 43–52.

 

Steinberg, L. (2013). Does recent research on adolescent brain development inform the mature minor doctrine? Journal of Medicine and Philosophy, 38, 256–267.

 

Steinberg, L., & Morris, A. S. (2001). Adolescent development. Annual Review of Psychology, 52(1), 83–110.

 

Taylor, S. J., & Ebersole, P. (1993). Young children's meaning in life. Psychological Reports, 73, 1099–1104.

 

Van Duijvenvoorde, A. C., Peters, S., Braams, B. R., & Crone, E. A. (2016). What motivates adolescents? Neural responses to rewards and their influence on adolescents' risk taking, learning, and cognitive control. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 70, 135–147.

 

Vink, M., Zandbelt, B.B., Gladwin, T., Hillegers, M., Hoogendam, J.M., van den Wildenberg, W.P.M., Du Plessis, S., & Kahn, R.S. (2014). Frontostriatal activity and connectivity increase during proactive inhibition across adolescence and early adulthood. Human Brain Mapping, 35, 4415–4427.

 

Vittersø, J., Overwien, P., & Martinsen, E. (2009). Pleasure and interest are differentially affected by replaying versus analyzing a happy life moment. Journal of Positive Psychology, 4, 14–20.

 

Vos, J. (2018). Educational crisis. In: J. Vos, R. Roberts & J. Davies (Eds.), Mental health in crisis (pp. 111–119). Sage.

 

Vygotsky, L. (1978). Interaction between learning and development. Readings on the Development of Children, 23(3), 34–41.

 

White, M. A. (2021). A decade of positive education and implications for initial teacher education: A narrative review. Australian Journal of Teacher Education, 46(3), 74–90.

 

White, M. A., & Kern, M. L. (2018). Positive education: Learning and teaching for wellbeing and academic mastery. International Journal of Wellbeing, 8(1), 1–17.

 

Wong, P. T. P., & Fry, P. S. (Eds.). (1998). The human quest for meaning: A handbook of psychological research and clinical applications. Lawrence Erlbaum Associates Publishers.

 

Wood, M. A. (2019). Social media use and emotional experiences during adolescence: Predictors and results across cultural contexts, [Unpublished doctoral dissertation]. Concordia University.

    עדיין אין תגובות לפריט זה
    מה דעתך?

Addad, M., & Himi, H. (2008). Meaning of life and drug use among Israeli teenagers. In International Forum for Logotherapy, 31, 43.

Anderson, C. J. (2003). The psychology of doing nothing: Forms of decision avoidance result from reason and emotion. Psychological Bulletin, 129(1), 139–166.

Assor, A., Soenens, B., Yitshaki, N., Ezra, O., Geifman, Y., & Olshtein, G. (2020). Towards a wider conception of autonomy support in adolescence: The contribution of reflective inner-compass facilitation to the formation of an authentic inner compass and well-being. Motivation and Emotion, 44(2), 159–174.

Ayers, W., Quinn, T. M., & Stovall, D. (Eds.). (2009). Handbook of social justice in education. Routledge.

Bandura, A. (1997). Self-efficacy: The exercise of control. Freeman.

Batthyany, A., & Russo-Netzer, P. (2014). Meaning in positive and existential psychology. Springer.

Benard, B. (1991). Fostering resiliency in kids: Protective factors in the family, school, and community. Northwest Regional Educational Laboratory.

Burrow, A. L., O'dell, A. C., & Hill, P. L. (2010). Profiles of a developmental asset: Youth purpose as a context for hope and well-being. Journal of Youth and Adolescence, 39(11), 1265–1273.

Burrow, A. L., & Hill, P. L. (2011). Purpose as a form of identity capital for positive youth adjustment. Developmental Psychology, 47(4), 1196–1206.

Brassai, L., Piko, B. F., & Steger, M. F. (2012). Existential attitudes and Eastern European adolescents' problem and health behaviors: Highlighting the role of the search for meaning in life. The Psychological Record, 62(4), 719–734.

Bronfenbrenner, U. (1979). The ecology of human development. Harvard University Press.

Bronk, K. C. (2011). The role of purpose in life in healthy identity formation: A grounded model. New Directions for Youth Development, 132, 31–44.

Bronk, K. C., & Mangan, S. (2016). Strategies for cultivating purpose among adolescents in clinical settings. In: P., Russo-Netzer, S. E., Schulenberg, & A. Batthyany (Eds.). Clinical perspectives on meaning: Positive and existential psychotherapy (pp. 407–421). Springer.

Bruner, J. S. (1960). The process of education. Harvard University Press.

Casey, B. (2015). Beyond simple models of self-control to circuit-based accounts of adolescent behavior. Annual Review of Psychology, 66, 295–319.

Chiu, C., & Hong, Y.-Y. (2007). Cultural processes: Basic principles. In E. T. Higgins & A. E. Kruglanski (Eds.), Social psychology: Handbook of basic principles (pp. 785–806). Guilford Press.

Crescioni, A. W., & Baumeister, R. F. (2013). The four needs for meaning, the value gap, and how (and whether) society can fill the void. In: J. Hicks & C. Routledge (Eds.), The experience of meaning in life (pp. 3–15). Springer.

Crocetti, E., Schwartz, S. J., Fermani, A., Klimstra, T., & Meeus, W. (2012). A cross-national study of identity status in Dutch and Italian adolescents. European Psychologist, 17(3), 171–181.

Curry, L. A., & Youngblade, L. M. (2006). Negative affect, risk perception, and adolescent risk behavior. Journal of Applied Developmental Psychology, 27(5), 468–485.

Cotton Bronk, K., Hill, P. L., Lapsley, D. K., Talib, T. L., & Finch, H. (2009). Purpose, hope, and life satisfaction in three age groups. The Journal of Positive Psychology, 4(6), 500–510.

Côté, J. E. (2005). Identity capital, social capital and the wider benefits of learning: generating resources facilitative of social cohesion. London Review of Education, 3, 221–237.

Czeisler, M. É., Lane, R. I., Petrosky, E., Wiley, J. F., Christensen, A., Njai, R., Weaver, M. D., Robbins, R., Facer-Childs, E. R., Barger, L. K., Czeisler, C. A., Howard, M. E., & Rajaratnam, S. (2020). Mental health, substance use, and suicidal ideation during the COVID-19 pandemic—United States, June 24–30, 2020. Morbidity and Mortality Weekly Report, 69(32), 1049–1057.

Damon, W. (2008). The path to purpose: Helping our children find their calling in life. Simon and Schuster.

Damon, W., Menon, J., & Cotton Bronk, K. (2003). The development of purpose during adolescence. Applied Developmental Science, 7(3), 119–128.

Davis, C., Nolen-Hoeksema, S., & Larson, J. (1998). Making sense of loss and benefiting from the experience: Two construals of meaning. Journal of Personality and Social Psychology, 75, 561–574.

De Volger, K. L., & Ebersole, P. (1983). Young adolescents' meaning in life. Psychological Reports, 52, 427–431.

Eidelman, S., & Crandall, C. S. (2009). On the psychological advantage of the status quo. In J. T. Jost, A. C. Kay, & H. Thorisdottir (Eds.), Social and psychological bases of ideology and system justification (pp. 85–109). Oxford University Press.

Emmons, R. A. (1999). The psychology of ultimate concerns: Motivation and spirituality in personality. Guilford Press.

Erden, F. T. (2009). A course on gender equity in education: Does it affect gender role attitudes of preservice teachers? Teaching and Teacher Education, 25(3), 409–414.

Erikson, E. H. (1968). Identity: Youth and crisis. WW Norton & Company.

Feldman, D. B., & Snyder, C. R. (2005). Hope and the meaningful life: Theoretical and empirical associations between goal–directed thinking and life meaning. Journal of Social and Clinical Psychology, 24(3), 401–421.

Ford, B. Q., & Mauss, I. B. (2014). The paradoxical effects of pursuing positive emotion: When and why wanting to feel happy backfires. In J. Gruber & J. T. Moskowitz (Eds.), Positive emotion: Integrating the light sides and dark sides (pp. 363–381). Oxford University Press.

Forrester, G., & Garratt, D. (2016). Education policy unravelled. Bloomsbury Publishing.

Frankl, V. E. (1959). Man's search for meaning: An introduction to logotherapy. Beacon Press.

Frankl, V. E. (1966). Logotherapy and existential analysis: A review. American Journal of Psychotherapy, 20(2), 252–260.

Frankl, V. E. (1967). Psychotherapy and existentialism: Selected papers on logotherapy. Simon and Schuster.

Frankl, V. E. (1969). The will to meaning: Foundations and applications of logotherapy. New American Library.

Frankl, V. E. (1978). The unheard cry for meaning. Simon & Schuster.

Gallup. (2016). How millennials want to work and live.

George, L. S., & Park, C. L. (2016). Meaning in life as comprehension, purpose, and mattering: Toward integration and new research questions. Review of General Psychology, 20(3), 205–220.

Gerber, N., Templeton, E., Chilton, G., Liebman, M.C., Manders, E., & Shim, M. (2012). Art-based research as a pedagogical approach to studying intersubjectivity in the creative arts therapies. Journal of Applied Arts & Health, 3, 39–48.

Gray, C., & Leith, H. (2004). Perpetuating gender stereotypes in the classroom: A teacher perspective. Educational Studies, 30(1), 3–17.

Hadar, L. L., Ergas, O., Alpert, B., & Ariav, T. (2020). Rethinking teacher education in a VUCA world: Student teachers' social-emotional competencies during the Covid-19 crisis. European Journal of Teacher Education, 43(4), 573–586.

Halama, P. (2000). Dimensions of life meaning as factors of coping Studia Psychologica, 42(4), 339–350.

Hamby, S., Taylor, E., Mitchell, K., Jones, L., & Newlin, C. (2020). Polyvictimization, trauma, and resilience: Exploring strengths that promote thriving after adversity. Journal of Trauma & Dissociation, 21(3), 376–395.

Harris, A. (2020). COVID-19–school leadership in crisis? Journal of Professional Capital and Community, 5, 321–326.

Hasegawa, A., Fujiwara, Y., & Hoshi, T. (2001). The review of ikigai on the relationship of ikigai and well-being in the elderly. Comprehensive Urban Studies, 75, 147–170.

Hattie, J., & Timperley, H. (2007). The power of feedback. Review of Educational Research, 77(1), 81–112.

Hilppö, J., Lipponen, L., Kumpulainen, K., & Rajala, A. (2017). Visual tools as mediational means: A methodological investigation. Journal of Early Childhood Research, 15(4), 359–373.

Hooker, S. A., Masters, K. S., & Park, C. L. (2018). A meaningful life is a healthy life: A conceptual model linking meaning and meaning salience to health. Review of General Psychology, 22(1), 11–24.

Horney, N., Pasmore, B., & O'Shea, T. (2010). Leadership agility: A business imperative for a VUCA world. People & Strategy, 33(4), 32–38.

International Labour Organization. (2016). Non-standard employment around the world: Understanding challenges, shaping prospects. ILO.

Janoff-Bulman, R., & Yopyk, D. J. (2004). Random outcomes and valued commitments: Existential dilemmas and the paradox of meaning. In J. Greenberg, S. L. Koole, & T. Pyszczynski (Eds.), Handbook of Experimental Existential Psychology (pp. 122–138). Guilford Press.

Kahneman, D., Knetsch, J. L., & Thaler, R. H. (1991). Anomalies: The endowment effect, loss aversion, and status quo bias. Journal of Economic Perspectives, 5(1), 193–206.

Kern, M. L., & Wehmeyer, M. L. (2021). The Palgrave handbook of positive education. Springer Nature.

Kudo, H., & Mori, K. (2015). A preliminary study of increasing self-efficacy in junior high school students: Induced success and a vicarious experience. Psychological Reports, 117(2), 631–642.

Kumar, R. (Ed.). (2003). History and culture series: Essays on Indian society. New Delhi, India: Discovery Publishing House.

Lepper, M. R., & Woolverton, M. (2002). The wisdom of practice: Lessons learned from the study of highly effective tutors. In J. Aronson (Ed.), Improving academic achievement: Impact of psychological factors on education (pp. 135–158). Academic Press.

Linley, P. A., & Joseph, S. (2011). Meaning in life and posttraumatic growth. Journal of Loss and Trauma, 16(2), 150–159.

Loevinger, J. (1976). Origins of conscience. Psychological Issues 9(4, Mono 36), 265–297.

Luyckx, K., Goossens, L., & Soenens, B. (2006). A developmental contextual perspective on identity construction in emerging adulthood: Change dynamics in commitment formation and commitment evaluation. Developmental Psychology, 42(2), 366–380.

Luz, J. M. O. D., Murta, S. G., & Aquino, T. A. A. D. (2017). Intervention for promoting meaning in life in adolescents: Evaluation of the process and results. Trends in Psychology, 25(4), 1795–1811.

Marcia, J. E. (1966). Development and validation of ego-identity status. Journal of Personality and Social Psychology, 3, 551–558.

Martela, F., & Steger, M. F. (2016). The three meanings of meaning in life: Distinguishing coherence, purpose, and significance. The Journal of Positive Psychology, 11, 1–15.

Martin Sanz, N., & Rodrigo, I. (2017). Exploring academic performance: Looking beyond numerical grades. Universal Journal of Educational Research, 5(7), 1105–1112.

Mathews, G. (1996). The stuff of dreams, fading: Ikigai and "The Japanese Self." Ethos, 24(4), 718–747.

Mauss, I. B., Tamir, M., Anderson, C. L., & Savino, N. S. (2011). Can seeking happiness make people unhappy? Paradoxical effects of valuing happiness. Emotion, 11, 807–815.

Morse, J. L., O'Donnell, M. B., Walberg, A. R., & Dik, B. J. (2019). Meaning interventions in schools: Strategies for supporting healthy development and wellbeing in the lives of youth. International Journal of Wellbeing, 9(4). 43–45.

Negru-Subtirica, O., Pop, E. I., Luyckx, K., Dezutter, J., & Steger, M. F. (2016). The meaningful identity: A longitudinal look at the interplay between identity and meaning in life in adolescence. Developmental Psychology, 52(11). 1926.

Nielsen, A. M., & Hansson, K. (2007). Associations between adolescents' health, stress and sense of coherence. Stress and Health: Journal of the International Society for the Investigation of Stress, 23(5), 331–341.

Noble-Carr, D., Barker, J., McArthur, M., & Woodman, E. (2014). Improving practice: The importance of connections in establishing positive identity and meaning in the lives of vulnerable young people. Children and Youth Services Review, 47, 389–396.

Noddings, N. (2003). Happiness and education. Cambridge University Press.

North, C. E. (2006). More than words? Delving into the substantive meaning(s) of "social justice" in education. Review of Educational Research, 76(4), 507–535.

OECD. (2018). The future of education and skills: Education 2030. OECD Education 2030.

Oades, L., & Mossman, L. (2017). The science of wellbeing and positive psychology. In: M. Slade, L. Oades & A. Jarden (Eds.), Wellbeing, recovery and mental health (pp. 7–23). Cambridge University Press.

Phoenix, C. (2010). Auto-photography in aging studies: Exploring issues of identity construction in mature bodybuilders. Journal of Aging Studies, 24(3), 167–180.

Piaget, J. (1952). The origins of intelligence in children. International Universities Press.

Rathi, N., & Rastogi, R. (2007). Meaning in life and psychological well-being in pre-adolescents and adolescents. Journal of the Indian Academy of Applied Psychology, 33(1), 31–38.

Reber, R. (2019). Making school meaningful: Linking psychology of education to meaning in life. Educational Review, 71(4), 445–465.

Resnik, J. (2007). Discourse structuration in Israel, democratization of education and the impact of the global education network. Journal of Education Policy, 22(3), 215–240.

Reveley, J. (2015). Foucauldian critique of positive education and related self-technologies: Some problems and new directions. Open Review of Educational Research, 2(1), 78–93.

Russo-Netzer, P. (2021). Preliminary exploration of creative expressions of ikigai. In D. Fido & Y. Kotera (Eds.), Ikigai: Towards a psychological understanding of a life worth living (pp. 49–71). Concurrent Disorders Society Publishing.

Russo-Netzer, P., & Shoshani, A. (2020). Authentic inner compass, well-being, and prioritization of positivity and meaning among adolescents. Personality and Individual Differences, 167, 110248.

Ryff, C. D., & Singer, B. (1998). The contours of positive human health. Psychological Inquiry, 9(1), 1–28.

Schooler, J. W., Ariely, D., & Loewenstein, G. (2003). The pursuit and assessment of happiness can be self-defeating. In J. C. I. Brocas (Ed.), The psychology of economic decisions (Vol. I, pp. 41–70). Oxford University Press.

Schwartz, S. J., Côté, J. E., & Arnett, J. J. (2005). Identity and agency in emerging adulthood: Two developmental routes in the individualization process. Youth & Society, 37(2), 201–229.

Schwartz, B., & Ward, A. (2004). Doing better but feeling worse: The paradox of choice. In P. A. Linley & S. Joseph (Eds.), Positive psychology in practice (pp. 86–104). John Wiley & Sons Inc.

Seligman, M. E., Ernst, R. M., Gillham, J., Reivich, K., & Linkins, M. (2009). Positive education: Positive psychology and classroom interventions. Oxford Review of Education, 35(3), 293–311.

Shoshani, A., & Russo-Netzer, P. (2017). Exploring and assessing meaning in life in elementary school children: Development and validation of the Meaning in Life in Children Questionnaire (MIL-CQ). Personality and Individual Differences, 104, 460–465.

Skrabski, Á., Kopp, M., Rózsa, S., Réthelyi, J., & Rahe, R. H. (2005). Life meaning: An important correlate of health in the Hungarian population. International Journal of Behavioral Medicine, 12(2), 78–85.

Sone, T., Nakaya, N., Ohmori, K., Shimazu, T., Higashiguchi, M., Kakizaki, M., Kikuchi, N., Kuriyama, S., & Tsuji, I. (2008). Sense of life worth living (ikigai) and mortality in Japan: Ohsaki study. Psychosomatic Medicine, 70, 709–715.

Sperry, L., & Shafranske, E. P. (2005). Spiritually oriented psychotherapy: Contemporary approaches. American Psychological Association.

Steger, M. F. (2012). Experiencing meaning in life. In P. T. P. Wong (Ed.), The human quest for meaning (pp. 165–184). Routledge.

Steger, M. F., O'Donnell, M. B., & Morse, J. L. (2021). Helping students find their way to meaning: Meaning and purpose in education. In The Palgrave Handbook of Positive Education, (pp. 551–579). Palgrave Macmillan.

Steger, M. F., Kashdan, T. B., Sullivan, B. A., & Lorentz, D. (2008). Understanding the search for meaning in life: Personality, cognitive style, and the dynamic between seeking and experiencing meaning. Journal of Personality, 76, 199–228.

Steger, M. F., Oishi, S., & Kashdan, T. B. (2009). Meaning in life across the life span: Levels and correlates of meaning in life from emerging adulthood to older adulthood. Journal of Positive Psychology, 4, 43–52.

Steinberg, L. (2013). Does recent research on adolescent brain development inform the mature minor doctrine? Journal of Medicine and Philosophy, 38, 256–267.

Steinberg, L., & Morris, A. S. (2001). Adolescent development. Annual Review of Psychology, 52(1), 83–110.

Taylor, S. J., & Ebersole, P. (1993). Young children's meaning in life. Psychological Reports, 73, 1099–1104.

Van Duijvenvoorde, A. C., Peters, S., Braams, B. R., & Crone, E. A. (2016). What motivates adolescents? Neural responses to rewards and their influence on adolescents' risk taking, learning, and cognitive control. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 70, 135–147.

Vink, M., Zandbelt, B.B., Gladwin, T., Hillegers, M., Hoogendam, J.M., van den Wildenberg, W.P.M., Du Plessis, S., & Kahn, R.S. (2014). Frontostriatal activity and connectivity increase during proactive inhibition across adolescence and early adulthood. Human Brain Mapping, 35, 4415–4427.

Vittersø, J., Overwien, P., & Martinsen, E. (2009). Pleasure and interest are differentially affected by replaying versus analyzing a happy life moment. Journal of Positive Psychology, 4, 14–20.

Vos, J. (2018). Educational crisis. In: J. Vos, R. Roberts & J. Davies (Eds.), Mental health in crisis (pp. 111–119). Sage.

Vygotsky, L. (1978). Interaction between learning and development. Readings on the Development of Children, 23(3), 34–41.

White, M. A. (2021). A decade of positive education and implications for initial teacher education: A narrative review. Australian Journal of Teacher Education, 46(3), 74–90.

White, M. A., & Kern, M. L. (2018). Positive education: Learning and teaching for wellbeing and academic mastery. International Journal of Wellbeing, 8(1), 1–17.

Wong, P. T. P., & Fry, P. S. (Eds.). (1998). The human quest for meaning: A handbook of psychological research and clinical applications. Lawrence Erlbaum Associates Publishers.

Wood, M. A. (2019). Social media use and emotional experiences during adolescence: Predictors and results across cultural contexts, [Unpublished doctoral dissertation]. Concordia Universit

לחצו כדי להאזין לפריט

Russo-Netzer, P. (2022): Recalibrating the Compass in a Changing World: Education for Meaning and Meaningful Education, Journal of Constructivist Psychology, DOI: 10.1080/10720537.2022.2068708

עיקרי הדברים:

  • תוכנית בלשי המשמעות מורכבת משתי מסגרות מושגיות עיקריות: משולש המשמעות של ויקטור פרנקל (כלומר, יצירתי, חווייתי, עמדתי) והמודל התלת-חלקי של משמעות בחיים (קוהרנטיות, משמעותיות ומטרה)
  • המשתתפים מעודדים לפעול כ"בלשי משמעות", השואפים לחקור ולגלות פוטנציאלי משמעות ו"רמזים" בחייהם ובסביבותיהם
  • התוכנית מורכבת משמונה מפגשים, 90 דקות כל אחד, ומלווה ביומן רפלקטיבי שבו התלמידים מתעדים את החוויות, התובנות והרפלקציות שלהם לאורך התהליך
  • המפגשים הראשונים מוקדשים ל"יציאה למסע" הכולל זיהוי משאבים פנימיים וחיצוניים, אתגרים אפשריים וקביעת מטרות אישיות
  • במפגשים הבאים המשתתפים חוקרים את החוויה והביטויים של משמעות בחייהם, מתייחסים לחוויות עבר, הווה ועתיד, כדי "לחבר את הנקודות" בסיפור החיים שלהם לזהות בחירות, דמויות משמעותיות, תובנות שהם הפיקו מאירועים חיוביים ושליליים, וערכים כמקורות משמעות
  • התלמידים מתרגלים להבחין במשמעות ברגע הנוכחי ולגבש מטרות ייחודיות, מכוונות מטרה ומוכוונות פעולה לעתיד
  • התלמידים בונים את "תיקי המשמעות" האישיים שלהם, בונים "גלריית אמנות" קבוצתית של מוצרים המשקפים את התרומה הייחודית שלהם לקהילה הרחבה יותר ולעולם כמכלול דרך המטרות שלהם לעתיד
  • התלמידים עשויים לחקור ולבנות מפה הכוללת גם חוזקות ויכולות אישיות, כמו גם ערכים ומשאבים הנגזרים מהשתייכות למשפחה ולקהילה, כמו גם לטבע ולעולם כמכלול
  • כחלק מהנתיב העמדתי (כלומר, משמעות שניתן למצוא דרך היחס שלנו כלפי מה שלא ניתן לשנות, כמו סבל וכאב), מוצע שתלמידים ילמדו מביוגרפיות של דמויות מעוררות השראה המדגימות את הניצחון של הרוח האנושית של צמיחה וחוסן
  • קוהרנטיות יכולה להיות מושגת דרך חזרה איטרטיבית על נושאים לאורך שנת הלימודים כחלק מתוכנית הלימודים; חקירה ושיתוף עץ משפחה, זיכרונות משמעותיים, דמויות, מסורות וטקסים

מאמר זה טוען לחשיבותם של החינוך למשמעות והחינוך המשמעותי כמרכיבים חיוניים בהכנת ילדים ובני נוער לעולם המשתנה והלא ודאי של העתיד. המחברת בוחנת ראיות אמפיריות על החשיבות של משמעות לחינוך ולהתפתחות בריאה של ילדים ובני נוער, ומציעה מודל להתערבות.

כיול מחדש של מצפן החינוך

"חינוך חיובי" הוא מאמץ נרחב להתרחק מהדגש הפדגוגי הדומיננטי על כישורים וידע, כמו שמתגלם בבחינות ובציונים סטנדרטיים, לגישה מורחבת יותר שגם שואפת לשמחה ורווחה מוגברות (Noddings, 2003; Seligman et al., 2009). גישה זו, שזכתה במהירות לקבלה בבתי ספר ברחבי העולם בעשור האחרון, מוגדרת כ"חינוך גם למיומנויות מסורתיות וגם לשמחה" (Seligman et al., 2009, עמ' 293).

לתקציר באנגלית

לקריאה נוספת: כל סיכומי המאמרים על חינוך למשמעות

עם זאת, היו מי שביקרו את ההתמקדות של החינוך החיובי בטכניקות הממוקדות בטיפוח של שמחה אישית ורגשות חיוביים, מה שעלול לגרום ללחץ להיות שמח בכל נסיבות (Reveley, 2015).

החתירה אחר שמחה הפכה לנושא ולערך דומיננטי בחברה המערבית החומרנית, המהירה והמשגשגת הצרכנית שבה כביכול יש לנו כל מה שאנחנו צריכים כדי להתקיים ואפילו שפע של בחירה. עם זאת, מציאות זו התגלתה כמגבילה במקום כמשחררת (כגון Schwartz & Ward, 2004). תוצאות של מחקר עדכני על החתירה אחר חיים הדוניסטיים, שמחה מוגברת והפחתת רגשות שליליים לא היו פשוטות כצפוי (Ford & Mauss, 2014). מחקרים עדכניים הציעו את ההשפעה הפרדוכסלית שככל שיחידים מעריכים שמחה יותר, כך הם פחות מסוגלים בעצם להשיג אותה (Mauss et al., 2011; Schooler et al., 2003). ייחוס ערך מוגזם לשמחה וקביעת סטנדרטים גבוהים באופן לא ריאלי לשמחה עלולים לגרום לפחד מאי עמידה בציפיות (Ford & Mauss, 2014). סוג זה של מחשבה שיפוטית, הכולל ניטור עצמי קבוע, נראה כמונע הנאה (ראה Vittersø et al., 2009). בהקשר החינוכי, הדגשת יתר על טיפוח השמחה האישית עשויה להוביל לסובלנות נמוכה לתסכול.

כל הישג משמעותי והחיים עצמם כוללים מאמץ, אתגרים, כישלון, מאבקים וקשיים. טיפוח משמעות, התגברות עצמית ועזרה לאחרים עשוי לאפשר גישה הוליסטית יותר לחינוך.

חינוך משמעותי וחינוך למשמעות: למה ואיך

החיפוש אחר משמעות נחשב "הכוח המוטיבציוני הראשוני באדם" (Frankl, 1969, עמ' 121) ומהווה תהליך בריא, טבעי ומעניין המאופיין לעתים קרובות בפתיחות לרעיונות על החיים (Steger et al., 2008). המושגה האינטגרטיבית העדכנית מציעה תפיסה של משמעות בחיים הכוללת שלושה ממדים מרכזיים: הבנה (כלומר, תחושת קוהרנטיות והיכולת להבין), מטרה (כלומר, תחושת היותו מכוון ובעל מוטיבציה) ומשמעותיות (כלומר, תחושת ערך וחשיבות בעולם) (George & Park, 2016; Martela & Steger, 2016; Steger, 2012).

מחקר עדכני מספק ראיות להשפעה של משמעות בחיים על הרווחה של 1,957 ילדי בית ספר יסודי, בגילאים 12-9, באמצעות פיתוח ואימות של שאלון משמעות בחיים בילדים (MIL-CQ), מדידה חדשה להערכת הנוכחות והמקורות של משמעות בחייהם של ילדים. המחקר מבוסס על המושג של ויקטור פרנקל של "משולש המשמעות" (Frankl, 1959), הטוען שמקורות המשמעות של ילדים מחולקים לשלושה ממדים עיקריים:

(1) יצירתיות: מה שיחידים נותנים לעולם במונחים של היצירות שלהם, או היכולת של ילדים לתרום וליצור הבדל בסביבותיהם;

(2) חוויה: מה שהיחיד לוקח מהעולם במונחים של חוויות ומפגשים, או תחושת השראה וחיבור לעולם סביבם (כגון, טבע, אמנות, יחסים) וליחסים משמעותיים;

(3) יחס או תפיסת עמדה: האופן שבו ילדים ניגשים לאתגרים בלתי נמנעים בחיים.

מערכות חינוכיות, אם כן, צריכות למלא תפקיד מפתח במתן סביבה בטוחה, אכפתית ומאמתת לתהליכי חקירה ומחויבות משמעות. זה עשוי לסייע לצעירים בהשגת ביצועים אקדמיים טובים יותר (Martin Sanz & Rodrigo, 2017) ובפיתוח תחושה עמוקה יותר של מעורבות עם החיים וקישוריות חברתית (Noble-Carr et al., 2014), כמו גם השפעה על המטרות, המטרות ונתיבי החיים שלהם (Emmons, 1999). תחושת משמעות בחיים עשויה גם לתרום לחוסן ולהתמודדות עם מצבים מאתגרים (כגון Hamby et al., 2020) ולתחושת תקווה גדולה יותר (כגון Feldman & Snyder, 2005).

אז מה נוכל לעשות כדי להפוך את החינוך ליותר משמעותי ולחנך למשמעות?

מודל מוצע להתערבות משמעות בחינוך

חלק זה מציג מודל מוצע הרואה במשמעות מסגרת מארגנת לחינוך, המבוסס על תובנות שהושגו מתוכנית מכוונת משמעות שתוכננה לתלמידי בית ספר יסודי ותיכון: תוכנית בלשי המשמעות (Russo-Netzer, בתהליך). היסוד האינטגרטיבי הבסיסי שלה מורכב משתי מסגרות מושגיות עיקריות: משולש המשמעות של פרנקל (Frankl, 1959) (כלומר, יצירתי, חווייתי, עמדתי) והמודל התלת-חלקי של משמעות בחיים (כלומר, המרכיבים של קוהרנטיות, משמעותיות ומטרה; George & Park, 2016; Martela & Steger, 2016).

מבנה זה מכוון לספק מבט ויישום הוליסטי מעשי של הטווח הרחב של המושג של משמעות, המתאים לילדים ובני נוער. כדי לאפשר נגישות לנושא המופשט למדי, המשתתפים מעודדים לפעול כ"בלשי משמעות", השואפים לחקור ולגלות פוטנציאלי משמעות ו"רמזים" בחייהם ובסביבותיהם. התוכנית מורכבת משמונה מפגשים, 90 דקות כל אחד, ומלווה ביומן רפלקטיבי שבו התלמידים מתעדים את החוויות, התובנות והרפלקציות שלהם לאורך התהליך. המפגשים הראשונים מוקדשים ל"יציאה למסע" הכולל זיהוי משאבים פנימיים וחיצוניים, אתגרים אפשריים וקביעת מטרות אישיות. במפגשים הבאים המשתתפים חוקרים את החוויה והביטויים של משמעות בחייהם, מתייחסים לחוויות עבר, הווה ועתיד, כדי "לחבר את הנקודות" בסיפור החיים שלהם לזהות בחירות, דמויות משמעותיות, תובנות שהם הפיקו מאירועים חיוביים ושליליים, וערכים כמקורות משמעות. הם גם מתרגלים להבחין במשמעות ברגע הנוכחי ולגבש מטרות ייחודיות, מכוונות מטרה ומוכוונות פעולה לעתיד.

במונחים של שלושת הנתיבים של פרנקל (Frankl, 1959) למשמעות, כחלק מהנתיב היצירתי (כלומר, זיהוי "טביעת האצבע" הייחודית של האדם דרך חקירה של חוזקות אישיות, תשוקות ויצירות), התלמידים בונים את "תיקי המשמעות" האישיים שלהם, בונים "גלריית אמנות" קבוצתית של מוצרים המשקפים את התרומה הייחודית שלהם לקהילה הרחבה יותר ולעולם כמכלול דרך המטרות שלהם לעתיד. מושג רלוונטי המשקף את ההיבט הפעיל והיצירתי של משמעות ומטרה הוא איקיגאי (Ikigai, "הסיבה להיות ולחיות" ביפנית). מבחינה מושגית, איקיגאי הוגדר כתחושה של "חיים ששווה לחיות בהם" (Sone et al., 2008) או "הסיבה לחיות" או "הסיבה שבגללה אתה מתעורר בבוקר" (Mathews, 1996) ו"התחושה של היותך חי" (Hasegawa et al., 2001). חקירת השאלות האלה עם התלמידים: מה גורם להם להתעורר או לקום בבוקר, ויצירת תזכורות קונקרטיות או רמזים כמו ציורים או תמונות לייצג את האיקיגאי שלהם עשויה לשמש כעוגן ליישום מתמשך של הכוונות והערכים הנטועים עמוק שלהם.

כחלק מהנתיב החווייתי (כלומר, משמעות הנגזרת מהיכולת להיות קשוב ולהשתתף ב"מתנות" החיים), התלמידים עשויים לחקור ולבנות מפה הכוללת גם חוזקות ויכולות אישיות, כמו גם ערכים ומשאבים הנגזרים מהשתייכות למשפחה ולקהילה, כמו גם לטבע ולעולם כמכלול. במובן זה, השימוש בשיטות יצירתיות כמו כלים ויזואליים נמצא כמספק "עוגנים התייחסותיים" ליחידים להעביר את החוויות שלהם (Hilppö et al., 2017) על ידי מתן גישה ישירה יותר לידע קדם-מילולי (Gerber et al., 2012). לדוגמה, צילומים מבהירים איך יחידים מבינים את הערכים וההעדפות שלהם, ובכך שופכים אור על המציאויות והחוויות "המקובלות בהם כמובן מאליו" (Phoenix, 2010; Russo-Netzer, 2021) ויכולים לשמש עם ילדים ובני נוער.

כחלק מהנתיב העמדתי (כלומר, משמעות שניתן למצוא דרך היחס שלנו כלפי מה שלא ניתן לשנות, כמו סבל וכאב), מוצע שתלמידים ילמדו מביוגרפיות של דמויות מעוררות השראה המדגימות את הניצחון של הרוח האנושית של צמיחה וחוסן, יחקרו את הסיפורים שלהם ואת הסיפורים של אחרים משמעותיים (כגון, הורים, אחים, חברים) של התגברות על קשיים. חוויה באמצעות אחרים (vicarious experience) נחשבת למקור חשוב של מסוגלות עצמית (Bandura, 1997; Kudo & Mori, 2015), המאפשרת ללמוד על התמודדות מוצלחת עם קשיים כמו גם לחקור בחירות, ערכים ואחריות בהתבסס על דוגמאות ומופתים מהחיים האמיתיים. דוגמה חיה לרעיון זה, שיכולה גם לשמש כהדגמה קונקרטית, היא אמנות הקינטסוגי ("הצטרפות מחדש זהובה" ביפנית). המהות שלה היא חשיפת היופי והכוח הנסתרים של השבור, שבו היופי השבור לא רק שורד אלא משגשג. דרך טכניקה זו, כלי חרס שבור מתעלה ליצירת מופת מחודשת בצורה יפה, שבה במקום להסתיר את הפגמים, הסדקים מודגשים בזהב. באופן דומה, תלמידים המשתמשים בחומרים אלה (כלומר, כלי חרס שבור ודבק זהוב) עשויים להקל על הרעיון הזה המעביר, במובן עמוק יותר, את החשיבות של פגיעות והיופי הנסתר של השבור.

במונחים של שלושת המימדים של משמעות בחיים (George & Park, 2016; Martela & Steger, 2016; Steger, 2012), קוהרנטיות יכולה להיות מושגת דרך פעילויות ושיח המתייחסים ישירות לגילוי עצמי וחקירה של ייחודיות, מקורות משמעות, ערכים אישיים, מסורת וסיפור מגיל מוקדם בגישה ספירלית (כלומר, גישה הכוללת חזרה איטרטיבית על נושאים לאורך שנת הלימודים כחלק מתוכנית הלימודים; Bruner, 1960). זה יכול לכלול, לדוגמה, חקירה ושיתוף עץ משפחה, זיכרונות משמעותיים, דמויות, מסורות וטקסים.

משמעותיות יכולה להיות מטופחת על ידי יצירת סביבות שבהן תלמידים וצוות מרגישים שהם והמאמצים שלהם חשובים ועושים הבדל. זה יכול להיעשות, לדוגמה, על ידי יצירת הזדמנויות לתלמידים לבטא עצמם ואת טביעת האצבע הייחודית שלהם בצורה מובנית במסגרות חינוכיות שונות, תוך מתן משוב בונה ואותנטי והכרה. בסקירה שלהם, Hattie ו-Timperley (2007, עמ' 86) מציינים את החשיבות של משוב חשוב ש"חייב לענות על שלוש שאלות עיקריות הנשאלות על ידי מורה ו/או על ידי תלמיד: לאן אני הולך? (מהן המטרות?), איך אני הולך? (איזה קידום נעשה לכיוון המטרה?), ולאן הלאה? (אילו פעילויות צריכות להיעשות כדי לעשות קידום טוב יותר?)". משוב מטפח עשוי לסייע לתלמידים בהבהרת המטרות שלהם, בשיפור מחויבות וכישורים, ובחיזוק התחושה הבריאה שלהם של ערך וחיבור. זה עשוי לתרום לתחושת השייכות של התלמידים ולתחושה שהם נשמעים ונראים.

מטרה יכולה להיות מקודמת בכיתה דרך פעילויות המעודדות אחריות חברתית ומעורבות פעילה בעולם. אלה יכולות לכלול התנדבות וקביעת מטרות משמעותיות עצמיות-מיושרות התואמות לעניינים ולערכים הנטועים עמוק של התלמידים.

ויקטור פרנקל (1967, עמ' 68) מדגיש: "מה שהאדם צריך הוא לא מצב חסר מתח אלא מאבק למען מטרה בעלת-ערך". לכן, במקום לשאוף לשחזור מצב של שיווי משקל ולהקלת מתח, החינוך צריך לכוון לעורר, לאתגר ולמתח תלמידים מעבר לנקודת הסטטוס קוו הנוכחית שלהם. בהתבסס על הרעיון של גתה, "אם אנו מתייחסים לאדם כפי שהוא, אנו הופכים אותו לגרוע יותר; אם אנו מתייחסים אליו כפי שהוא צריך להיות, אנו עוזרים לו להפוך לכך" (Frankl, 1967, עמ' 12), אתגור תלמידים על ידי עידודם לזהות ולפעול על פי המטרה שלהם עשוי לאפשר להם לגלות עצמם ואת היכולות שלהם בצורה רב-צדדית יותר. זה משלים את התיאוריה של הפסיכולוג ההתפתחותי לב ויגוצקי: הוראה באופן אידיאלי מכוונת לגבול העליון של "אזור הפיתוח הפרוקסימלי" של הילד, רצועת הביצוע שהילד יכול להשיג, הנעה מהרמה הנמוכה ביותר עם תמיכה פסיכולוגית מועטה לרמה הגבוהה ביותר עם תמיכה פסיכולוגית מספקת (Vygotsky, 1978). ניווט בגבולות העליונים של אזור הפיתוח הפרוקסימלי של האדם עשוי לא רק לשפר למידה אלא גם לחזק הערכה עצמית (Lepper & Woolverton, 2002).

מקורות

 

Addad, M., & Himi, H. (2008). Meaning of life and drug use among Israeli teenagers. In International Forum for Logotherapy, 31, 43.

 

Anderson, C. J. (2003). The psychology of doing nothing: Forms of decision avoidance result from reason and emotion. Psychological Bulletin, 129(1), 139–166.

 

Assor, A., Soenens, B., Yitshaki, N., Ezra, O., Geifman, Y., & Olshtein, G. (2020). Towards a wider conception of autonomy support in adolescence: The contribution of reflective inner-compass facilitation to the formation of an authentic inner compass and well-being. Motivation and Emotion, 44(2), 159–174.

 

Ayers, W., Quinn, T. M., & Stovall, D. (Eds.). (2009). Handbook of social justice in education. Routledge.

 

Bandura, A. (1997). Self-efficacy: The exercise of control. Freeman.

 

Batthyany, A., & Russo-Netzer, P. (2014). Meaning in positive and existential psychology. Springer.

 

Benard, B. (1991). Fostering resiliency in kids: Protective factors in the family, school, and community. Northwest Regional Educational Laboratory.

 

Burrow, A. L., O'dell, A. C., & Hill, P. L. (2010). Profiles of a developmental asset: Youth purpose as a context for hope and well-being. Journal of Youth and Adolescence, 39(11), 1265–1273.

 

Burrow, A. L., & Hill, P. L. (2011). Purpose as a form of identity capital for positive youth adjustment. Developmental Psychology, 47(4), 1196–1206.

 

Brassai, L., Piko, B. F., & Steger, M. F. (2012). Existential attitudes and Eastern European adolescents' problem and health behaviors: Highlighting the role of the search for meaning in life. The Psychological Record, 62(4), 719–734.

 

Bronfenbrenner, U. (1979). The ecology of human development. Harvard University Press.

 

Bronk, K. C. (2011). The role of purpose in life in healthy identity formation: A grounded model. New Directions for Youth Development, 132, 31–44.

 

Bronk, K. C., & Mangan, S. (2016). Strategies for cultivating purpose among adolescents in clinical settings. In: P., Russo-Netzer, S. E., Schulenberg, & A. Batthyany (Eds.). Clinical perspectives on meaning: Positive and existential psychotherapy (pp. 407–421). Springer.

 

Bruner, J. S. (1960). The process of education. Harvard University Press.

 

Casey, B. (2015). Beyond simple models of self-control to circuit-based accounts of adolescent behavior. Annual Review of Psychology, 66, 295–319.

 

Chiu, C., & Hong, Y.-Y. (2007). Cultural processes: Basic principles. In E. T. Higgins & A. E. Kruglanski (Eds.), Social psychology: Handbook of basic principles (pp. 785–806). Guilford Press.

 

Crescioni, A. W., & Baumeister, R. F. (2013). The four needs for meaning, the value gap, and how (and whether) society can fill the void. In: J. Hicks & C. Routledge (Eds.), The experience of meaning in life (pp. 3–15). Springer.

 

Crocetti, E., Schwartz, S. J., Fermani, A., Klimstra, T., & Meeus, W. (2012). A cross-national study of identity status in Dutch and Italian adolescents. European Psychologist, 17(3), 171–181.

 

Curry, L. A., & Youngblade, L. M. (2006). Negative affect, risk perception, and adolescent risk behavior. Journal of Applied Developmental Psychology, 27(5), 468–485.

 

Cotton Bronk, K., Hill, P. L., Lapsley, D. K., Talib, T. L., & Finch, H. (2009). Purpose, hope, and life satisfaction in three age groups. The Journal of Positive Psychology, 4(6), 500–510.

 

Côté, J. E. (2005). Identity capital, social capital and the wider benefits of learning: generating resources facilitative of social cohesion. London Review of Education, 3, 221–237.

 

Czeisler, M. É., Lane, R. I., Petrosky, E., Wiley, J. F., Christensen, A., Njai, R., Weaver, M. D., Robbins, R., Facer-Childs, E. R., Barger, L. K., Czeisler, C. A., Howard, M. E., & Rajaratnam, S. (2020). Mental health, substance use, and suicidal ideation during the COVID-19 pandemic—United States, June 24–30, 2020. Morbidity and Mortality Weekly Report, 69(32), 1049–1057.

 

Damon, W. (2008). The path to purpose: Helping our children find their calling in life. Simon and Schuster.

 

Damon, W., Menon, J., & Cotton Bronk, K. (2003). The development of purpose during adolescence. Applied Developmental Science, 7(3), 119–128.

 

Davis, C., Nolen-Hoeksema, S., & Larson, J. (1998). Making sense of loss and benefiting from the experience: Two construals of meaning. Journal of Personality and Social Psychology, 75, 561–574.

 

De Volger, K. L., & Ebersole, P. (1983). Young adolescents' meaning in life. Psychological Reports, 52, 427–431.

 

Eidelman, S., & Crandall, C. S. (2009). On the psychological advantage of the status quo. In J. T. Jost, A. C. Kay, & H. Thorisdottir (Eds.), Social and psychological bases of ideology and system justification (pp. 85–109). Oxford University Press.

 

Emmons, R. A. (1999). The psychology of ultimate concerns: Motivation and spirituality in personality. Guilford Press.

 

Erden, F. T. (2009). A course on gender equity in education: Does it affect gender role attitudes of preservice teachers? Teaching and Teacher Education, 25(3), 409–414.

 

Erikson, E. H. (1968). Identity: Youth and crisis. WW Norton & Company.

 

Feldman, D. B., & Snyder, C. R. (2005). Hope and the meaningful life: Theoretical and empirical associations between goal–directed thinking and life meaning. Journal of Social and Clinical Psychology, 24(3), 401–421.

 

Ford, B. Q., & Mauss, I. B. (2014). The paradoxical effects of pursuing positive emotion: When and why wanting to feel happy backfires. In J. Gruber & J. T. Moskowitz (Eds.), Positive emotion: Integrating the light sides and dark sides (pp. 363–381). Oxford University Press.

 

Forrester, G., & Garratt, D. (2016). Education policy unravelled. Bloomsbury Publishing.

 

Frankl, V. E. (1959). Man's search for meaning: An introduction to logotherapy. Beacon Press.

 

Frankl, V. E. (1966). Logotherapy and existential analysis: A review. American Journal of Psychotherapy, 20(2), 252–260.

 

Frankl, V. E. (1967). Psychotherapy and existentialism: Selected papers on logotherapy. Simon and Schuster.

 

Frankl, V. E. (1969). The will to meaning: Foundations and applications of logotherapy. New American Library.

 

Frankl, V. E. (1978). The unheard cry for meaning. Simon & Schuster.

 

Gallup. (2016). How millennials want to work and live.

 

George, L. S., & Park, C. L. (2016). Meaning in life as comprehension, purpose, and mattering: Toward integration and new research questions. Review of General Psychology, 20(3), 205–220.

 

Gerber, N., Templeton, E., Chilton, G., Liebman, M.C., Manders, E., & Shim, M. (2012). Art-based research as a pedagogical approach to studying intersubjectivity in the creative arts therapies. Journal of Applied Arts & Health, 3, 39–48.

 

Gray, C., & Leith, H. (2004). Perpetuating gender stereotypes in the classroom: A teacher perspective. Educational Studies, 30(1), 3–17.

 

Hadar, L. L., Ergas, O., Alpert, B., & Ariav, T. (2020). Rethinking teacher education in a VUCA world: Student teachers' social-emotional competencies during the Covid-19 crisis. European Journal of Teacher Education, 43(4), 573–586.

 

Halama, P. (2000). Dimensions of life meaning as factors of coping Studia Psychologica, 42(4), 339–350.

 

Hamby, S., Taylor, E., Mitchell, K., Jones, L., & Newlin, C. (2020). Polyvictimization, trauma, and resilience: Exploring strengths that promote thriving after adversity. Journal of Trauma & Dissociation, 21(3), 376–395.

 

Harris, A. (2020). COVID-19–school leadership in crisis? Journal of Professional Capital and Community, 5, 321–326.

 

Hasegawa, A., Fujiwara, Y., & Hoshi, T. (2001). The review of ikigai on the relationship of ikigai and well-being in the elderly. Comprehensive Urban Studies, 75, 147–170.

 

Hattie, J., & Timperley, H. (2007). The power of feedback. Review of Educational Research, 77(1), 81–112.

 

Hilppö, J., Lipponen, L., Kumpulainen, K., & Rajala, A. (2017). Visual tools as mediational means: A methodological investigation. Journal of Early Childhood Research, 15(4), 359–373.

 

Hooker, S. A., Masters, K. S., & Park, C. L. (2018). A meaningful life is a healthy life: A conceptual model linking meaning and meaning salience to health. Review of General Psychology, 22(1), 11–24.

 

Horney, N., Pasmore, B., & O'Shea, T. (2010). Leadership agility: A business imperative for a VUCA world. People & Strategy, 33(4), 32–38.

 

International Labour Organization. (2016). Non-standard employment around the world: Understanding challenges, shaping prospects. ILO.

 

Janoff-Bulman, R., & Yopyk, D. J. (2004). Random outcomes and valued commitments: Existential dilemmas and the paradox of meaning. In J. Greenberg, S. L. Koole, & T. Pyszczynski (Eds.), Handbook of Experimental Existential Psychology (pp. 122–138). Guilford Press.

 

Kahneman, D., Knetsch, J. L., & Thaler, R. H. (1991). Anomalies: The endowment effect, loss aversion, and status quo bias. Journal of Economic Perspectives, 5(1), 193–206.

 

Kern, M. L., & Wehmeyer, M. L. (2021). The Palgrave handbook of positive education. Springer Nature.

 

Kudo, H., & Mori, K. (2015). A preliminary study of increasing self-efficacy in junior high school students: Induced success and a vicarious experience. Psychological Reports, 117(2), 631–642.

 

Kumar, R. (Ed.). (2003). History and culture series: Essays on Indian society. New Delhi, India: Discovery Publishing House.

 

Lepper, M. R., & Woolverton, M. (2002). The wisdom of practice: Lessons learned from the study of highly effective tutors. In J. Aronson (Ed.), Improving academic achievement: Impact of psychological factors on education (pp. 135–158). Academic Press.

 

Linley, P. A., & Joseph, S. (2011). Meaning in life and posttraumatic growth. Journal of Loss and Trauma, 16(2), 150–159.

 

Loevinger, J. (1976). Origins of conscience. Psychological Issues 9(4, Mono 36), 265–297.

 

Luyckx, K., Goossens, L., & Soenens, B. (2006). A developmental contextual perspective on identity construction in emerging adulthood: Change dynamics in commitment formation and commitment evaluation. Developmental Psychology, 42(2), 366–380.

 

Luz, J. M. O. D., Murta, S. G., & Aquino, T. A. A. D. (2017). Intervention for promoting meaning in life in adolescents: Evaluation of the process and results. Trends in Psychology, 25(4), 1795–1811.

 

Marcia, J. E. (1966). Development and validation of ego-identity status. Journal of Personality and Social Psychology, 3, 551–558.

 

Martela, F., & Steger, M. F. (2016). The three meanings of meaning in life: Distinguishing coherence, purpose, and significance. The Journal of Positive Psychology, 11, 1–15.

 

Martin Sanz, N., & Rodrigo, I. (2017). Exploring academic performance: Looking beyond numerical grades. Universal Journal of Educational Research, 5(7), 1105–1112.

 

Mathews, G. (1996). The stuff of dreams, fading: Ikigai and "The Japanese Self." Ethos, 24(4), 718–747.

 

Mauss, I. B., Tamir, M., Anderson, C. L., & Savino, N. S. (2011). Can seeking happiness make people unhappy? Paradoxical effects of valuing happiness. Emotion, 11, 807–815.

 

Morse, J. L., O'Donnell, M. B., Walberg, A. R., & Dik, B. J. (2019). Meaning interventions in schools: Strategies for supporting healthy development and wellbeing in the lives of youth. International Journal of Wellbeing, 9(4). 43–45.

 

Negru-Subtirica, O., Pop, E. I., Luyckx, K., Dezutter, J., & Steger, M. F. (2016). The meaningful identity: A longitudinal look at the interplay between identity and meaning in life in adolescence. Developmental Psychology, 52(11). 1926.

 

Nielsen, A. M., & Hansson, K. (2007). Associations between adolescents' health, stress and sense of coherence. Stress and Health: Journal of the International Society for the Investigation of Stress, 23(5), 331–341.

 

Noble-Carr, D., Barker, J., McArthur, M., & Woodman, E. (2014). Improving practice: The importance of connections in establishing positive identity and meaning in the lives of vulnerable young people. Children and Youth Services Review, 47, 389–396.

 

Noddings, N. (2003). Happiness and education. Cambridge University Press.

 

North, C. E. (2006). More than words? Delving into the substantive meaning(s) of "social justice" in education. Review of Educational Research, 76(4), 507–535.

 

OECD. (2018). The future of education and skills: Education 2030. OECD Education 2030.

 

Oades, L., & Mossman, L. (2017). The science of wellbeing and positive psychology. In: M. Slade, L. Oades & A. Jarden (Eds.), Wellbeing, recovery and mental health (pp. 7–23). Cambridge University Press.

 

Phoenix, C. (2010). Auto-photography in aging studies: Exploring issues of identity construction in mature bodybuilders. Journal of Aging Studies, 24(3), 167–180.

 

Piaget, J. (1952). The origins of intelligence in children. International Universities Press.

 

Rathi, N., & Rastogi, R. (2007). Meaning in life and psychological well-being in pre-adolescents and adolescents. Journal of the Indian Academy of Applied Psychology, 33(1), 31–38.

 

Reber, R. (2019). Making school meaningful: Linking psychology of education to meaning in life. Educational Review, 71(4), 445–465.

 

Resnik, J. (2007). Discourse structuration in Israel, democratization of education and the impact of the global education network. Journal of Education Policy, 22(3), 215–240.

 

Reveley, J. (2015). Foucauldian critique of positive education and related self-technologies: Some problems and new directions. Open Review of Educational Research, 2(1), 78–93.

 

Russo-Netzer, P. (2021). Preliminary exploration of creative expressions of ikigai. In D. Fido & Y. Kotera (Eds.), Ikigai: Towards a psychological understanding of a life worth living (pp. 49–71). Concurrent Disorders Society Publishing.

 

Russo-Netzer, P., & Shoshani, A. (2020). Authentic inner compass, well-being, and prioritization of positivity and meaning among adolescents. Personality and Individual Differences, 167, 110248.

 

Ryff, C. D., & Singer, B. (1998). The contours of positive human health. Psychological Inquiry, 9(1), 1–28.

 

Schooler, J. W., Ariely, D., & Loewenstein, G. (2003). The pursuit and assessment of happiness can be self-defeating. In J. C. I. Brocas (Ed.), The psychology of economic decisions (Vol. I, pp. 41–70). Oxford University Press.

 

Schwartz, S. J., Côté, J. E., & Arnett, J. J. (2005). Identity and agency in emerging adulthood: Two developmental routes in the individualization process. Youth & Society, 37(2), 201–229.

 

Schwartz, B., & Ward, A. (2004). Doing better but feeling worse: The paradox of choice. In P. A. Linley & S. Joseph (Eds.), Positive psychology in practice (pp. 86–104). John Wiley & Sons Inc.

 

Seligman, M. E., Ernst, R. M., Gillham, J., Reivich, K., & Linkins, M. (2009). Positive education: Positive psychology and classroom interventions. Oxford Review of Education, 35(3), 293–311.

 

Shoshani, A., & Russo-Netzer, P. (2017). Exploring and assessing meaning in life in elementary school children: Development and validation of the Meaning in Life in Children Questionnaire (MIL-CQ). Personality and Individual Differences, 104, 460–465.

 

Skrabski, Á., Kopp, M., Rózsa, S., Réthelyi, J., & Rahe, R. H. (2005). Life meaning: An important correlate of health in the Hungarian population. International Journal of Behavioral Medicine, 12(2), 78–85.

 

Sone, T., Nakaya, N., Ohmori, K., Shimazu, T., Higashiguchi, M., Kakizaki, M., Kikuchi, N., Kuriyama, S., & Tsuji, I. (2008). Sense of life worth living (ikigai) and mortality in Japan: Ohsaki study. Psychosomatic Medicine, 70, 709–715.

 

Sperry, L., & Shafranske, E. P. (2005). Spiritually oriented psychotherapy: Contemporary approaches. American Psychological Association.

 

Steger, M. F. (2012). Experiencing meaning in life. In P. T. P. Wong (Ed.), The human quest for meaning (pp. 165–184). Routledge.

 

Steger, M. F., O'Donnell, M. B., & Morse, J. L. (2021). Helping students find their way to meaning: Meaning and purpose in education. In The Palgrave Handbook of Positive Education, (pp. 551–579). Palgrave Macmillan.

 

Steger, M. F., Kashdan, T. B., Sullivan, B. A., & Lorentz, D. (2008). Understanding the search for meaning in life: Personality, cognitive style, and the dynamic between seeking and experiencing meaning. Journal of Personality, 76, 199–228.

 

Steger, M. F., Oishi, S., & Kashdan, T. B. (2009). Meaning in life across the life span: Levels and correlates of meaning in life from emerging adulthood to older adulthood. Journal of Positive Psychology, 4, 43–52.

 

Steinberg, L. (2013). Does recent research on adolescent brain development inform the mature minor doctrine? Journal of Medicine and Philosophy, 38, 256–267.

 

Steinberg, L., & Morris, A. S. (2001). Adolescent development. Annual Review of Psychology, 52(1), 83–110.

 

Taylor, S. J., & Ebersole, P. (1993). Young children's meaning in life. Psychological Reports, 73, 1099–1104.

 

Van Duijvenvoorde, A. C., Peters, S., Braams, B. R., & Crone, E. A. (2016). What motivates adolescents? Neural responses to rewards and their influence on adolescents' risk taking, learning, and cognitive control. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 70, 135–147.

 

Vink, M., Zandbelt, B.B., Gladwin, T., Hillegers, M., Hoogendam, J.M., van den Wildenberg, W.P.M., Du Plessis, S., & Kahn, R.S. (2014). Frontostriatal activity and connectivity increase during proactive inhibition across adolescence and early adulthood. Human Brain Mapping, 35, 4415–4427.

 

Vittersø, J., Overwien, P., & Martinsen, E. (2009). Pleasure and interest are differentially affected by replaying versus analyzing a happy life moment. Journal of Positive Psychology, 4, 14–20.

 

Vos, J. (2018). Educational crisis. In: J. Vos, R. Roberts & J. Davies (Eds.), Mental health in crisis (pp. 111–119). Sage.

 

Vygotsky, L. (1978). Interaction between learning and development. Readings on the Development of Children, 23(3), 34–41.

 

White, M. A. (2021). A decade of positive education and implications for initial teacher education: A narrative review. Australian Journal of Teacher Education, 46(3), 74–90.

 

White, M. A., & Kern, M. L. (2018). Positive education: Learning and teaching for wellbeing and academic mastery. International Journal of Wellbeing, 8(1), 1–17.

 

Wong, P. T. P., & Fry, P. S. (Eds.). (1998). The human quest for meaning: A handbook of psychological research and clinical applications. Lawrence Erlbaum Associates Publishers.

 

Wood, M. A. (2019). Social media use and emotional experiences during adolescence: Predictors and results across cultural contexts, [Unpublished doctoral dissertation]. Concordia University.

    עדיין אין תגובות לפריט זה
    מה דעתך?