למה אני חייב ללמוד את זה?
Anderman, E. M., Yue, S., & Wonjoon, C. (2024). “Why do I HAVE to learn this?” Phi Delta Kappan, 105(5), 8–13. https://doi-org/10.1177/00317217241230778
למה אני חייב ללמוד את זה? זהו אחד המשפטים הכי נפוצים הבוקעים מפיהם של תלמידים מתוסכלים או משועממים. הגם ששאלה זו נתפסת לרוב כתלונה קנטרנית, זוהי, למעשה, שאלה הגיונית וחשובה מאוד. הרי, מי מאיתנו, המורים או המרצים, היה רוצה לשבת בסדנת פיתוח מקצועי שאינה רלוונטית עבורו? במציאות של היום, חשוב שתלמידים באמת יבינו למה אנחנו מחייבים אותם ללמוד את מקצועות הלימוד וחומרי השיעור הנתונים. על רקע זה, המאמר מציע כמה אסטרטגיות יעילות שבכוחן לסייע למורים להמחיש לתלמידים את חשיבות השיעור.
לקריאה נוספת: כל סיכומי המאמרים בנושא תלמידים
תלמידים ומוטיבציה
יש מספר גדול של גישות להפחת מוטיבציה בתלמידים, עידודם למעורבות והנעתם ללמידה לאורך החיים. אחת הגישות השימושיות והבסיסיות ביותר היא גישת הערך הצפוי (Expectancy value approach). לפיה, כדי שתלמידים יבינו את הנושא הנלמד, ואף יתעניינו בו, צריך, בראש ובראשונה, להשיב בפניהם על השאלות הבאות:
- למה כדאי להם ללמוד?
- כיצד הנושא קשור לעולמם?
- מה יכול הנושא להניב עבורם?
הערכה של חומר לימודי
מנקודת מבטו של התלמיד, האופן בו יתפוס את מקצוע הלימוד מורכב מכמה ערכים מרכזיים:
- ערך השימוש (Utility value) - התלמיד אומד ומעריך את מידת השימושיות שהוא יכול לעשות עם החומר הנלמד;
- ערך הפנימיות (Intrinsic value) – מידת העניין או ההנאה שהתלמיד מפיק מלמידה על הנושא;
- ערך העלות (Cost value) – שקלול כמות הזמן, המאמץ והמשאבים המושקעים בלמידה, אל מול מידת ההבנה, התפיסה והתרומה של החומר.
מדוע חשוב שתלמידים יבינו את ערך השיעור?
ראשית, נעים ונוח בהרבה ללמד כיתה שמעריכה את החומר הנלמד ומתעניינת בו. בנוסף, התנהגות תלמידים ומידת מעורבותם משתפרת פלאים כאשר הנושא מדבר לליבם. מעבר לכך, כאשר תלמידים מגלים עניין במקצוע ואף מזהים בו פוטנציאל למקצוע או תחביב עתידי – הם צפויים לא רק ללמוד אותו, אלא גם לחוש צמא לידע ולקחת קורסי המשך רלוונטיים. ברמת השאיפה, מורים, מחנכים ומרצים אשר מצליחים לטפח בקרב הלומדים תשוקה למקצוע, או להדגיש בפניהם את הערך המוסף והחשיבות של הנושא הנלמד, עשויים לסלול עבורם דרך לקריירה או לתחום עניין לחיים.
איך אפשר לעצב ערכים של לומדים?
עיצוב השקפת עולמם של הלומדים אינו משימה פשוטה, אלא משימה מתפתחת, מתגבשת ונשלמת לאורך זמן. אמנם, עולם הערכים של התלמידים מושפע משלל גורמים (שרובם אינם בשליטת המורה) ועובר תהפוכות לאורך הילדות והנערות. אבל, מחקרים שפורסמו בעת האחרונה מוכיחים כי ישנן שיטות הוראה מסוימות שמסייעות לתלמידים להבין את הערך המוסף של הנושא הנלמד ולהתעניין בו אפילו במקצועות מהם הם משתעממים או סולדים:
- הזמינו מרצים אורחים – כאשר התלמידים שומעים על הנושא הנלמד מפי גורמים שעברו דבר או שניים, הם מפגינים יותר כבוד. זה יכול להיות אמן, סופר, היסטוריון, מדען, מוזיקאי, פוליטיקאי, רופא, שורד אסון המוני או ספורטאי מקצועי.
- ערבו את ההורים – לפעמים, הילדים מגיעים טעונים מהבית על נושא לימוד מסוים ואומרים: "אבא שלי אמר שזה לא חשוב". ואם בארזים נפלה שלהבת מה יגידו אזובי הקיר. לכן, בראש ובראשונה, חשוב להזכיר להורים שהמסרים שלהם מעצבים את תודעתו של הילד, להסביר את חשיבותם של נושאי הלימוד ולהבהיר כיצד עליהם להתייחס לנושא ולהפגין תמיכה בנעשה והנלמד בבית הספר. אפשר לעשות זאת ביום ההורים בפתיחת השנה, במערכת הבית ספרית הממוחשבת, במייל נפרד או במידעון אינטראקטיבי המצביע על תובנות מחקריות.
- קשרו את נושא הלימוד לעולמם של התלמידים – נסו שמערכי השיעור או שיעורי הבית ישלבו היבטים מעולמם הפנימי של התלמידים. למשל, בשיעור היסטוריה, בקשו מהתלמידים לכתוב על ספורטאי או מוזיקאי שניפץ תקרת זכוכית, ולא בהכרח על פוליטיקאי. או, בשיעור ספרות אפשר לבקש מהתלמידים לכתוב סיפור קצר המתאר חוויה צבעונית או אינטנסיבית מתוך עולמם או לכתוב ביקורת סרט. גם, בשיעורי מתמטיקה אפשר לבקש מהכיתה לבנות תקציב משותף לקניות או לנתח נתונים סטטיסטיים מתקדמים מעולם הספורט.