איים של סיפורים: נרטיבים אישיים ומקצועיים של מטפלות ומטפלים באמצעות אומנויות
דביר, נ' (2020). איים של סיפורים: נרטיבים אישיים ומקצועיים של מטפלות ומטפלים באמצעות אומנויות. תל אביב: מכון מופ"ת
הספר איים של סיפורים מציג את עולמם של מטפלות ומטפלים באמצעות אמנויות ובוחן את סיפוריהם האישיים והמקצועיים. הסיפורים השונים מזינים את המחקר הנרטיבי של הכותבים. חקירה נרטיבית כזו מציפה את סיפור חייו של המטפל ומאפשרת לבחון את הדהודיו בנרטיב המקצועי שלו. תהליך זה מסייע בחשיפת היבטים אישיים עמוקים של עבודת המטפל עם עצמו, והוא כולל עיסוק בדילמות, בקונפליקטים, בקשיים ובהצלחות של המטפל, אשר מבנים את זהותו המקצועית.
לרכישת עותק מודפס או מקוון של הספר
לקריאה נוספת: כל סיכומי המאמרים בנושא עבודה טיפולית
הספר מביא את חוויותיהם של מטפלים באמנויות במהלך הטיפול, אותו חלק מוסתר לכאורה שעל המטפל לעבוד עליו עם עצמו ובמסגרת הדרכה באופן שוטף לפני ואחרי הטיפול. אפשר לתאר את המטפל ככינור שנמתח ואיכות מיתריו ישפיעו על צלילי המנגינה. ככל שרמת המודעות, עומק העבודה האישית, הגבול בין ה"אני" של המטפל ובין ה"אני" של המטופל, הבלעדיות של כל אחד מהמשתתפים על סיפורו יהיו ברורים יותר, כך המרחב הטיפולי עבור המטופל יהיה בהיר ופתוח יותר.
"הדיאלוג בין המטפל למטופל הוא מרחב שמתקיימים ועולים בו סיפורים מודעים ולא-מודעים של המשתתפים. הסיפורים נארגים לתוך מסכת חוטים בלתי נראים שמהם נתפר שטיח חדש ובו צורות וצבעים אחרים. היכולת להתבונן בשטיח, הנכונות לקבל את תרומתו הייחודית של כל אחד מהשותפים וההבנה שעל אף ההגדרות החברתיות הראשוניות בנוגע לדמויות של הנצרך ושל הנותן, של המקבל או המסייע, שני השותפים ייצרו וצמחו - היא מהות הקשר ההומני המסייע שבבסיס הטיפול. זו לתפיסתי תרומתו המרכזית וייחודיותו של הספר איים של סיפורים".
פרופ' רחל לב-ויזל, ראש מרכז המחקר לטיפול באמצעות אמנויות ע"ש אמילי סגול ומעבדת סגול לחקר ולטיפול בילדים בסיכון, אוניברסיטת חיפה
ד"ר נורית דביר
מרצה בכירה במכללת סמינר הקיבוצים בקורסים לשיטות מחקר איכותניות ולפדגוגיה. מנחה בקורסים לפיתוח מקצועי של אנשי חינוך ובתוכנית לפיתוח מקצועי של מורי מורים במכון מופ"ת. פרסמה מאמרים בארץ ובעולם המתבססים על מחקר נרטיבי של סיפורי חיים אישיים ומקצועיים כדי ללמוד על עולמם וזהותם המקצועית של אנשי חינוך.